Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Litauisk aktör köper Apoteksgruppen

Det blir oväntat apotekskedjan Euroapotheca, baserad i Vilnius, som köper Apoteksgruppen. Prislappen för servicebolaget blev 1,69 miljarder kronor. Euroapotheca köper dessutom 156 av de privatägda apoteken och fortsätter att leverera service till de övriga. I dagsläget ser Apoteksgruppen ingen risk för övertalighet.

Apotekskedjan Euroapotheca, baserad i Vilnius, köper Apoteksgruppen för 1,69 miljarder kronor. Detta följs av ytterligare en affär där bolaget enligt ett pressmeddelande köper 156 av Apoteksgruppens apotek av de entreprenörer som driver dem idag.

Euroapotheca har en omsättning på runt 3,5 miljarder kronor och cirka 3 000 anställda. Priset landade på 1,69 miljarder kronor.

Affären överraskade många av ägarna inom Apoteksgruppen.

– Jag blev förvånad. Jag hade räknat med att någon av de befintliga kedjorna skulle köpa, säger Cathrine Granath, som äger ett apotek i Gällivare.

– Jag vet inte så mycket om det här företaget, men det som är positivt är att det kommer in en till aktör så att konkurrensen bibehålls och att det händer lite nytt på marknaden, tillägger hon.

Lotta Fors som äger två apotek i Stockholmsområdet och ett i Luleå blev också överraskad.

– Jag hade trott Hjärtat eller Kronan skulle köpa. Jag var tvungen att googla på köparen eftersom jag aldrig hade hört talas om företaget tidigare. På sätt och vis kan jag förstå att det här är en smidig lösning då det hade kunnat bli tveksamt ut konkurrenssynpunkt om någon av de aktörer som redan finns i Sverige hade varit köpare.

Cathrine Granath har bestämt sig för att behålla sitt apotek, men hon berättar att hennes som har valt att sälja sina apotek i Jokkmokk och Hammarstrand som hon tidigare var delägare i.

Vad kommer det här att innebära för ditt apotek?

– Ingenting. Jag fortsätter att driva det som vanligt. Vi kanske får nytt namn och i så fall behöver köpa ny skylt, men så mycket mer händer nog inte eftersom jag fortsätter att äga apoteket.

Lotta Fors har däremot inte bestämt sig än för om hon ska sälja eller inte.

– Jag måste träffa de nya ägarna och känna efter om det är en samarbetspartner för oss. Än så länge vet vi väldigt lite om dem och vi vet inte om de planerar att göra några förändringar i de avtal som vi har idag med Apoteksgruppens serviceorganisation.

Både säljaren staten och det köpande företaget säger sig vara nöjda med affären.

– Det finns inga skäl för staten att ha ägande i två konkurrerande verksamheter utan vi vill fokusera på att utveckla det statligt ägda Apoteket AB, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, i ett pressmeddelande från regeringen.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Apoteksgruppens ledning för att ta vara på tillväxtmöjligheterna på den svenska marknaden och för att expandera butiksnätverket, säger Raimonda Kižienė, vd för Euroapotheca, i ett pressmeddelande från företaget.

I dagsläget ser Apoteksgruppen ingen risk för övertalighet, enligt information från företagets HR-avdelning.

Mest läst