Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stridsyxa nedgrävd i EMA-fråga

Enligt uppgifter till SR har Danmarks EU-ambassadör i Bryssel nu bett om ursäkt för utrikesministerns uttalande om hur Sverige röstade om EMA.

Inte heller finns något ”groll” mellan statsministrarna Stefan Löfven och Lars Løkke Rasmussen, hävdar åtminstone Löfven i Sydsvenskan.

– Eftersom vi aldrig berättar hur vi röstade så är det också svårt att säga hur vi röstade till den danske utrikesministern. Men Lars Løkke och jag har pratat och vi har inga tvister mellan oss, sa den svenska statsministern efter fredagens EU-toppmöte i Bryssel enligt Sydsvenskan.

Tidningen har punktbevakat efterspelet i EMA-frågan, och på tidningens ledarredaktion finns såväl röster som tycker att regeringen svikit Skåne som sådana som tycker att så inte är fallet.

“Detta handlar inte om dåliga danska förlorare. Det handlar om huruvida regeringen har svikit Malmö, svikit Lund, svikit hela Öresundsregionen. Det handlar om att regeringen ska stå för hur den agerat inför sina egna medborgare och inför väljarna”, skriver exempelvis Mats Skogkär.

Politikreportern Erik Magnusson är på ett liknande spår och menar att “EMA-striden föder misstankar om att regeringen har en dold agenda mot Skåne”.

”Att den svenska regeringen motarbetar Skåne är inte bara felaktigt, utan kan vara kontraproduktivt”, menar dock ledarskribenten Thomas Frostberg. “Det är naivt att tro att Sverige skulle ha kunnat bryta med de allianser som fanns framförhandlade inför omröstningen”, skriver han.

Andra läser