Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Lönngren: “Jag gillar lotten”

Förre EMA-chefen Thomas Lönngren är mycket glad över att EMA hamnar i Amsterdam. Det var det bästa alternativet för EMA, säger han till Svensk Farmaci.

Svensk Farmaci ringde upp Tomas Lönngren, som var EMA:s chef mellan 2001 och 2010, för att få en kommentar till beslutet att hans tidigare myndighet ska flytta till Amsterdam.

– Jag är glad och något överraskad att man tycks ha sett till det bästa för myndigheten. Det här är det bästa möjliga utfallet för EMA. Amsterdam har legat bra till i kommissionens utvärdering och även på EMA:s egen önskelista. Det är ett bra utfall för det regulatoriska systemet. Visst är det på ett sätt tråkigt att Sverige inte nådde ända fram men min lojalitet i den här frågan ligger i första hand med min gamla myndighet, säger han.

Han pekar på att omlokaliseringen blir en tuff uppgift, oberoende vart flytten går, och poängterar att myndigheten är oberoende och finns till för alla medlemsländer.

– Troligen kommer nu en stor andel av EMA:s vetenskapliga “besättning” att flytta med, vilket är positivt. Pendling är en möjlighet vilket är en stor fördel.

Hur ser du på att lottdragning fick tillgripas för att avgöra frågan?

– Jag gillar lotten, säger Thomas Lönngren.

Även Läkemedelsindustrins EU-lobby EFPIA välkomnar beslutet att EMA hamnar i Amsterdam i en kommentar ikväll.

Läkemedelsverket gratulerar Amsterdam nu ikväll och kommenterar valet här.

Vi publicerar fler kommentarer på beslutet att EMA hamnar i Amsterdam under morgondagen.

Andra läser