Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Placera EMA i Ema-boda, absolut inte i Milano”

Det drar ihop sig inför avgörandet om var EMA hamnar efter Brexit. En av Svensk Farmacis läsare tycker att en småländsk ort vore det bästa tillhållet för myndigheten. En annan har en klar uppfattning om var EMA till varje pris inte får hamna om Sverige förlorar VM-kvalet ikväll.

Om en vecka, måndagen den 20 november, får vi veta var den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska flytta i samband med Storbritanniens utträde ur unionen.

Hela 19 kandidatstäder slåss som bekant om att få ta hand om myndigheten. Amsterdam, Köpenhamn och Milano nämns bland favoritkandidaterna, Dublin och Bratislava pekas ut som farliga outsiders och vår egen huvudstad Stockholm finns förstås också med i racet. Brittiska Pharmaceutical Journal har gjort en ambitiös “infographic” om kandidatstäderna.

Svensk Farmaci vill påminna om den tävling vi utlyste tidigare i år. Där uppmanade vi läsarna att välja var de, med glimten i ögat, tycker att EMA bör hamna, med så roliga och oseriösa motiveringar som möjligt. Vi lovade att belöna det fyndigaste förslaget.

Vinnare blev Lars A Svensson på Astra Zeneca. “Självklart ska EMA till Sverige eftersom amerikanska Clear Channel köpt upp vårt svenska EMA Telstar och senare döpt om det till Live Nation. Därför behöver vi ett nytt EMA, och då ska det förstås ligga i EMA-boda”, tyckte Lars.

En annan läsare har tagit fasta på den svensk-italienska antagonismen inför kvällens avgörande play off-match till fotbolls-VM som spelas i en av EMA-kandidatstäderna, Milano.

EU-rådet måste helt enkelt väga in utfallet i kvällens match i EMA-beslutet, menar läsaren.

“Om Sverige förlorar får EMA absolut inte hamna i Milano, det vore bara för mycket, i stället kunde Sverige lämpligtvis få EMA som plåster på såren. Men om vi mot förmodan vinner ikväll kan vi med glädje kompensera Italien med EMA. Det lär mildra den landssorg som skulle utbryta om de missar VM i Ryssland”, skriver läsaren i ett e-postmeddelande till redaktionen.

Så här in i det sista välkomnar redaktionen fler kreativa förslag på var EMA bör placeras. Maila ditt förslag till oss på svenskfarmaci@sverigesfarmaceuter.se.

Läs gärna våra mer seriösa artiklar om EMA-frågan via länkarna nedan.

Andra läser