Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Flytt blir billigare än väntat

Rekryteringen till E-hälsomyndigheten i Kalmar går över förväntan och flytten blir billigare än beräknat. Enligt en ny rapport är rekryteringsbasen i Kalmar och förmågan att locka ny kompetens tillräcklig för att säkra samhällskritiska tjänster och en fungerande överlämning.

Förra året beslutade regeringen att flytta e-hälsomyndighetens säte och merparten av verksamheten från Stockholm till Kalmar.

– Omlokaliseringen ska vara klar den 1 maj 2018, men många verksamheter är redan igång i Kalmar. Vi har flyttat in i permanenta lokaler på Södra Långgatan 60 i centrala Kalmar, säger Lars Kämpe, tillförordnad pressansvarig på myndigheten.

Beslutet i fjol fick kritik från flera håll och röster varnade för att patientsäkerheten kunde komma att äventyras.

Men nu ser det ut som att flyttprojektet kan komma att gå över förväntan. Vid det senaste månadsskiftet hade e-hälsomyndigheten 88 anställda i Kalmar, och rekrytering pågår av 17 ytterligare medarbetare, enligt en ny rapport till regeringen.

För ett år sedan bedömde myndigheten själv att omlokaliseringen skulle kosta 220 miljoner kronor exklusive produktionstapp.

Men i rapporten anger myndigheten nu istället en kostnad på cirka 167 miljoner kronor.

Att kostnaderna blir lägre kopplas till att rekryteringen av nya chefer och medarbetare gått bättre än väntat. Samtidigt har uppsägningarna blivit färre än vad som antagits. Sammantaget har behovet av konsulter blivit mindre än vad som befarades tidigare.

Patientsäkerheten har på ”bästa möjliga sätt kunnat tryggas tack vare en framgångsrik rekrytering, tid för kompetensöverföring samt överlämning av ansvar och arbetsuppgifter. Det innebär i sin tur att myndigheten något tidigare än förväntat kommer att kunna återgå till ett mer normalt läge” skriver rapportförfattaren Bo Strömberg.

Även om rekryteringen i stora drag gått bra, har gruppen farmaceutiska utredare med it-kompetens varit något mer svårrekryterade, enligt rapporten.

Svensk Farmaci återkommer inom kort med uppdaterade uppgifter om rekryteringsläget.

Mest läst