Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekstjänst behåller dos-greppet i Mellansverige

Apotekstjänst på Lidingö är vinnaren hittills i den komplicerade juridiska dos-härvan i sju mellansvenska landsting. Den upphandling som inleddes 2014 är ännu inte slutligt avgjord.

Som vi skrev förra året har upphandlingarna av dosläkemedel i de sju mellansvenska landsting som brukar kallas sjuklövern utvecklats till en riktig härva.

Vem som till slut vinner den upphandling som inleddes redan 2014 är ännu inte avgjort.

I januari 2015 meddelade landstingen att Uppsalabaserade Svensk Dos AB vunnit deras upphandling av dostjänster.

Men tilldelningsbeslutet överklagades till Kammarrätten av konkurrenten Apotekstjänst AB på Lidingö. Rätten gav Apotekstjänst rätt, vilket innebar att landstingen tvingades göra om sin upphandling.

För att säkra leveranserna tvingades landstingen då parallellt göra en direktupphandling.

Apotekstjänst AB, som hade uppdraget innan hela upphandlingsserien inleddes, vann direktupphandlingen, och kunde därmed fortsätta leverera.

De tillfälliga avtalen mellan landstingen och Apotekstjänst gäller från den 1 april i år och 12 månader framåt, med option på två förlängningar på vardera tre månader.

– Vi har nu beslutat att utnyttja en av de två optionerna på tre månaders förlängning. Så Apotekstjänst tillfälliga avtal gäller fram till sommaren 2018, berättar Teemu Lehtimäki, inköpschef på Landstinget Sörmland, till Svensk Farmaci.

Parallellt har den ursprungliga, större upphandlingen gjorts om – och återigen vann Svensk Dos AB det första tilldelningsbeslutet.

Och återigen överklagade Apotekstjänst AB.

– Vi väntar nu på besked från Förvaltningsdomstolen, säger Teemu Lehtimäki.

Vem som slutligen får uppdraget är alltså ännu oklart.

Hur ser du personligen på de ideliga överprövningarna?

– Det är tydligt att marknaden inte har satt sig på det här området. Samtliga våra upphandlingar har överprövats och det tyder på att vi inte har hittat rätt nivå i våra krav mot marknaden, säger Teemu Lehtimäki.

Vad får du för signaler från verksamheterna om alla turer kring försörjningen med dosläkemedel?

– Tack och lov så rullar ju leveranserna på tack vare direktupphandlingen, så inte så många reaktioner.

Den så kallade sjuklövern omfattar landstingen i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Sörmland och Västmanland.

Andra läser