Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Skräddarsydd utbildning i svenska för farmaceuter

Arbetsförmedlingen i Stockholm satsar nu på en skräddarsydd, 13 veckor lång språkkurs för farmaceuter.

Arbetsförmedlingen har sedan tidigare avtal med utbildningsföretaget Academicum som erbjuder nyanlända akademiker generellt en förberedande språkutbildning på cirka 12 veckor.

– Vi har dock haft större grupper av inskrivna farmaceuter som inte visat intresse för den generella språkutbildningen för akademiker, utan uttryckt intresse för en egen kurs. Vi påbörjade därför en dialog med Academicum och sonderade om de kunde skräddarsy en förberedande utbildning i yrkessvenska för enbart farmaceuter. Det visade sig vara genomförbart. Vi hade en första informationsträff för farmaceuter förra veckan. Men exakt när starten sker är fortfarande inte klart på grund av målgruppens planer och förutsättningar, berättar Therése Ekbäck, ansvarig för snabbspår på Arbetsförmedlingens arbetsgivarcenter Stockholm.

Utbildningen avser yrkessvenska och är på 13 veckors heltidsstudier. En kortare praktik ingår också på något av de apoteksföretag som Arbetsgivarcenter samarbetar med inom ramen för initiativet Sverige tillsammans.

– Fokus ligger på språk, men utbildningen innehåller också vissa moduler inom andra ämnen. Undervisande lärare är naturvetare, säger Therése Ekbäck.

Mest läst