Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fullt hus på studiecirklar för nyanlända

Apotekaren Lars Rönnbäck har dragit igång studiecirklar för nyanlända farmaceuter inom ramen för Sveriges Farmaceuters projekt Senna. Snart väntar även seminarier i Göteborg och Malmö. Intresset är mycket stort och många aktiviteter är fulltecknade.

Lars Rönnbäck, apotekare med lång erfarenhet från såväl läkemedelsindustrin som apotekssektorn, leder studiecirklarna och seminarierna.

– Syftet är att ge en god kunskap om hur den svenska läkemedelssektorn som helhet ser ut, oavsett var man är intresserad av att sedan arbeta, säger han.

Studiecirklarna sker i Sveriges Farmaceuters lokaler i centrala Stockholm och består av fem träffar med olika inriktning, exempelvis apotek, läkemedelsindustri och myndigheter. Gäster från de olika sektorerna medverkar. Två av de fem träffarna är nu genomförda i den första studiecirkeln.

– Det känns som att intresset är stort, de nyanlända är mycket aktiva och ställer frågor. Språket är inget större problem. Många är av naturliga skäl intresserade av konkreta tips om hur man får jobb. Ofta bubblar det upp synpunkter på processen mot svensk yrkeslegitimation, men det här är inte rätt forum för den diskussionen, säger Lars Rönnbäck.

Mötena sker på onsdagskvällar nu i oktober, och i november-december är en andra studiecirkel planerad. De som genomgått studiecirklarna får ett kursintyg förutsatt att man medverkar vid minst fyra tillfällen.

Förbundet anordnar också seminarier med liknande inriktning i Göteborg och Malmö. I Göteborg kommer det att ske i Astra Zenecas lokaler i november och i Malmö på apoteket Lejonet i december. Dessutom anordnas studiebesök på ett antal arbetsplatser inom ramen för Sennaprojektet.

– Intresset har varit väldigt stort och många av aktiviteterna är redan fulltecknade, säger Bernt Jakobson, projektledare för Senna på Sveriges Farmaceuter.

Läs mer om aktiviteterna i Sennaprojektet på Sveriges Farmaceuters hemsida.

Andra läser