Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sverige protesterar mot låg värdering av Stockholm-bud

I morgon protesterar Sverige mot EMA:s värdering av det svenska anbudet vid ett möte för EU-ambassadörer i Bryssel. ”EMA utelämnar och misstolkar fakta” enligt regeringen.

Som vi skrev igår fick Sveriges EMA-anbud dåligt betyg i EMA:s tekniska värdering, särskilt när det gäller de föreslagna lokalerna i Stockholm.

Christer Asp, koordinator för det svenska budet, reagerade starkt på värderingen i en artikel här på sajten igår.

Nu förbereder Sverige protester på hög politisk nivå.

Vid ett möte för EU-ambassadörer i Bryssel i morgon kommer Sverige att framföra invändningar mot EMA:s värdering av det svenska anbudet.

Det skriver Politico, som fått tillgång till ”talking points” från den svenska delegationen till mötet.

EMA:s analys ”utelämnar uppenbart viktiga fakta om det svenska anbudet och misstolkar andra (fakta)”, enligt svenskarna.

Den svenska regeringen är bland annat upprörd över att EMA bara fokuserat på en av de föreslagna byggnaderna i det svenska budet, nämligen den som ännu inte är byggd. Sverige har också erbjudit en andra byggnad (Centralposthuset på Vasagatan i Stockholm, reds anm), som antingen kan vara en temporär eller en permanent lokalisering för EMA.

”Det är förvånande att EMA inte ens nämner detta”, förväntas svenskarna säga på fredag enligt Politico.

Som kontrast har EMA värderat två olika föreslagna lokaler i anbuden från Warszawa, Dublin, Wien, Bonn och Porto.

Sverige kommer också att protestera mot EMA:s påstående att svenskarna inte lämnat information om konferenslokaler, utrustning och säkerhetsaspekter, och framhålla att man faktiskt gjort detta i samband med ett möte med EMA och en svensk byggkonsult.

Sverige väntas också betona vikten av en ”transparent och objektiv beslutsprocess” i EMA-frågan.

Mest läst