Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Sverige bör ligga bra till vid hård Brexit”

Om det blir en hård Brexit kan Astra Zeneca komma att flytta tillverkning och forskning från Storbritannien till ett annat EU-land. I ett sådant scenario borde Sverige ligga bra till, säger Tuulikki Lindmark, ordförande i Sveriges Farmaceuters industrisektion.

Det hypotetiska scenariot aktualiserades i en DN-intervju med Astra Zenecas styrelseordförande Leif Johansson under gårdagen.

Astra Zeneca satsar för närvarande miljardbelopp på ett nytt huvudkontor och ett forskningscentrum i Cambridge. Investeringarna kommer enligt besked från vd Pascal Soriot att fullföljas trots Brexit, men bolaget avvaktar med ytterligare investeringar i Storbritannien med hänsyn till vilken typ av utträde som Storbritannien väljer, skriver DN.

En hypotetisk hård Brexit, det vill säga att Storbritannien lämnar EU helt utan avtal med EU, gör enligt Leif Johansson att bolaget behöver överväga andra platser för en stor del av sin forskning och tillverkning.

– Om inte något händer som tar bort nuvarande osäkerhet kommer detta att bli ett riktigt stort och viktigt ärende för oss, säger han till DN.

– Att flytta tillverkning tar flera år. Sannolikheten att vi ska flytta in i EU är hög i sådana fall.

Tuulikki Lindmark, disputerad apotekare och ordförande i Sveriges Farmaceuters industrisektion, tycker att Sverige bör ligga bra till för omlokalisering i ett sådant läge.

– Det är en mycket hypotetisk situation, men vill det sig så illa med Brexit så bör Sverige vara ett bra alternativ för framtida investeringar. Här har företaget redan en stark bas när det gäller såväl forskning och utveckling som produktion, vilket man inte har i andra EU-länder, säger hon.

– Här finns också en god rekryteringsbas, tillgången till farmaceutisk kompetens i landet är god. Sverige ligger dessutom bra till i alla mätningar av innovationskraft inom life science, säger Tuulikki Lindmark.

Andra läser