Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Oklart om överpriser stoppas

På Regeringskansliet är man medveten om systemfelet som möjliggör för apotek att ta orimliga priser på speciallivsmedel. Men om några åtgärder kommer att vidtas är oklart.

Som vi skrivit i flera tidigare artiklar möjliggör dagens regler att apotek tar mycket höga priser på förskrivna speciallivsmedel, vilket innebär stora pengar i sjön för landstingen och skattebetalarna.

Vi har tidigare uppmärksammat hur Apoteksgruppens apotek i Bomhus/Gävle i samarbete med två andra Apoteksgruppen-apotek har agerat på detta sätt.

Svensk Farmaci har frågat Stefan Karlsson, gruppchef och ämnesråd på Socialdepartementet, om någon åtgärd är på gång som skulle kunna stävja agerandet. Frågan omfattas inte av direktiv till den aktuella apoteksutredningen.

– I korthet kan jag bekräfta att även Regeringskansliet nåtts av den information som återges i artiklarna. I nuläget kan jag dock inte kommentera om regeringen avser att vidta några åtgärder i dessa frågor, säger han.

Andra läser