Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

FIP-kongress i spänt läge

Trots ett mycket spänt politiskt läge på Koreahalvön inleds med största sannolikhet den årliga FIP-kongressen i Seoul som planerat i helgen. Kongressen får dock antagligen färre deltagare än vanligt.

Den internationella farmacifederationen FIP laddar för sin 77:e världskongress nästa vecka.

Platsen är Seoul, Sydkorea – mitt i den geopolitiska stormens öga.

Mireille Swakhoven, kongressansvarig på FIP i Haag, berättar att organisationen följer säkerhetssituationen noggrant och förlitar sig på regeringars rekommendationer. I dagsläget tyder allt på att kongressen blir av som planerat, varken Frankrike, Storbritannien, USA, Kanada eller Australien avråder i dagsläget från resor till Sydkorea (Frankrike avråder dock från besök i den så kallade demilitariserade zonen vid gränsen till Nordkorea).

– Just nu pågår den internationella UIA-kongressen för arkitekter i samma lokaler där FIP-kongressen är planerad. Den kongressen pågår mellan 3 och 10 september och genomförs som planerat, säger Mireille Swakhoven.

FIP:s avgående vd Luc Besancon har redan anlänt i Seoul och twittrar att livet fortgår som normalt i Seoul, “affärslivet är livligt, folk njuter av livet”.

25-30 svenskar har deltagit på FIP-kongresserna de senaste åren. Från Sveriges Farmaceuter reser i år professionsutvecklare Clary Holtendal, som bland annat ska representera Sverige på kongressens council-möte på söndag.

– Som det ser ut nu åker jag som planerat, men jag följer förstås löpande de rekommendationer som FIP och utrikesdepartementet utfärdar, säger Clary Holtendal.

Även styrelsemedlemmen Claes Jagensjö åker till kongressen, på stipendium, medan vice ordförande Lisa Ekstrand, som också planerat att åka på stipendium, väljer att stanna hemma.

Flera från Sveriges apoteksförenings kansli har planerat att åka till FIP i år. En som dock för ovanlighetens skull inte åker är Thony Björk, mångårig vicepresident i organisationen och tidigare ordförande i Sveriges Farmaceuter. Enligt egen utsago gjorde han sin sista FIP i fjol.

Enligt uppgifter till Svensk Farmaci har delegater från några nationer valt att hoppa över kongressen i år på grund av säkerhetsläget, så kongressen kan komma att få färre deltagare än vanligt.

Svensk Farmaci planerar att vara på plats på kongressen. Vi kommer att ha viss direktrapportering här på sajten, men framför allt ett block med artiklar som summerar kongressens höjdpunkter i nr 5/17 i oktober.

Andra läser