Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Pionjäranläggning för läkemedelsrening invigs

Idag inviger miljöministern Sveriges största anläggning för rening av läkemedelsrester i avloppsvatten. Med hjälp av ozon kommer 90 procent av läkemedelsresterna som når Nykvarnsverket i Linköping att renas bort.

Idag invigs det som beskrivs som Sveriges första fullskaliga anläggning för rening av läkemedelsrester i avloppsvatten av miljöminister Karolina Skog.

Nykvarnsverket i Linköping är platsen.

– Det är väldigt uppmuntrande när lokala och regionala aktörer går före på detta sätt, säger Karolina Skog i ett pressmeddelande från Tekniska verken i Linköping.

Stora mängder läkemedelsrester hamnar i avloppsvattnet när de utsöndras från kroppen. Substanserna är ofta svårnedbrytbara för att kunna stå emot den sura miljön i magsäcken, vilket också gör det svårt att bryta ned dem i de befintliga processtegen på reningsverken. Men med det nya reningssteget på plats kommer majoriteten av substanserna att kunna renas bort ur avloppsvattnet.

Som vi skrev 2015 så har även Akademiska sjukhuset i Uppsala satsat på ozonrening av avloppsvatten i ett projekt.

En mindre anläggning för rening av läkemedelsrester i avloppsvatten med hjälp av ozon finns även vid reningsverket i Knivsta.

Mest läst