Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ilsket röd lampa i lunchrummet ogillas

Arbetsmiljöverket ålägger Apoteket AB att mot vite på 40 000 kronor förbättra arbetsmiljön på apoteket Ljungen i Örkelljunga. Verket uppskattar inte att en röd lampa lyser ilsket i lunchrummet när kötiden överstiger fem minuter.

I lunchrummet, samt på apotekschefens kontor, finns en display som visar antalet kunder som tagit en kölapp och hur lång väntetiden är. En särskild lampa slår om från grönt till gult om väntetiden är längre än tre minuter. När väntetiden är längre än fem minuter börjar lampan lysa rött, berättar tidskriften Arbetarskydd.

Personalen upplever detta som mycket stressande och psykiskt påfrestande. Många flyttar sig ofta för att slippa ha lampan framför sig, enligt ett inspektionsprotokoll från Arbetsmiljöverket.

Med ett hot om ett vite på 40 000 kronor åläggs nu apotekets ledning att undersöka och riskbedöma arbetsplatsen, och sedan presentera en handlingsplan för hur de anställda ska få bättre arbetsförhållanden, skriver Arbetarskydd. Arbetsmiljöverket underströk bland annat vikten av att återhämtning kan ske i en ostörd miljö. Deadline för åtgärderna är den 8 december.

Andra läser