Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Branschföreningen tar avstånd

”Ett etiskt tveksamt agerande”. Apoteksföreningens vd Johan Wallér tar avstånd från prissättningen av speciallivsmedel på ett apotek i Gävle.

Som vi skrev tidigare idag tar Apoteksgruppen i Bomhus, Gävle, skyhöga priser för speciallivsmedel som förskrivs – och skattebetalarna står för notan. Detta har kombinerats med kreativa kampanjer som syftar till att fler ska hämta ut livsmedel på apoteket.

– Kampanjerna där man bland annat erbjuder besök på Liseberg till kunder som hämtar ut livsmedel sticker verkligen i ögonen, säger Thomas Lindqvist, vice ordförande i läkemedelsrådet i Uppsala-Örebroregionen.

Johan Wallér är vd för Sveriges apoteksförening.

– I grunden har jag samma kommentar som Apoteksgruppen centralt lämnat. Jag är kritisk till att apoteket utnyttjar läget på det här sättet. Även om man inte bryter mot något regelverk handlar det om ett tveksamt agerande etiskt och moraliskt, säger han.

– Den här typen av prissättning riskerar ge badwill, inte bara för det aktuella apoteket, det kan mycket väl tänkas spilla över på apotek i allmänhet, säger Johan Wallér.

Andra läser