Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Förmodad favoritkandidat i race om EMA har fallit ifrån

EMA kan hamna i portugiska Porto, i franska Lille – eller på den maltesiska landsbygden. Nu finns all information om de 19 kandidaturerna, inklusive videomaterial, samlat på EU-rådets hemsida. En förmodad favoritkandidat finns inte ens med bland kandidatstäderna.

Som vi skrev i våras utsågs den franska huvudstaden Paris till favoritkandidat i en KPMG-rapport om EMA:s framtida lokalisering. Rapporten genomfördes på uppdrag av det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk.

Men sedan den 31 juli finns all information om kandidaturerna samlad på EU-rådets hemsida, och här framgår att Paris inte ens kandiderar.

I stället satsar fransmännen på att få EMA till nordfranska Lille.

Inte heller München och Berlin som rankades högt i KPMG-rapporten är med, tyskarna satsar på den tidigare västtyska huvudstaden Bonn.

Portugal satsar inte heller på sin huvudstad utan tycker att landets andra stad Porto passar bättre som EMA-säte. Milano och Barcelona är andra icke-huvudstäder som kandiderar. Outsidern Malta anger ingen särskild stad för sin kandidatur, å andra sidan är det tätbefolkade lilla öriket att likna vid en sammanhängande tätort.

Beslutet om vart EMA ska flytta har blivit framflyttat, och kommer att fattas först den 14 november. Detta efter att oenighet bland medlemsländerna lett till en revidering av kriterier och urvalsprocess, skriver nyhetssajten Läkemedelsvärlden.

Ett antal av de östliga medlemsländerna fick igenom en skrivning att det även ska tas hänsyn till att vissa länder i dagsläget saknar EU-myndigheter. Frågan kommer enligt Läkemedelsvärlden att avgöras i det så kallade Allmänna rådet där Sverige representeras av EU- och handelsminister Ann Linde.

Läs mer om hur omröstningen ska gå till i vår tidigare artikel här.

Det går att läsa och lyssna på information om alla 19 kandidater på EU-rådets hemsida.

Mest läst