Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Regeringen får klartecken för att få sälja Apoteksgruppen

I går, tisdag, klubbade riksdagen igenom förslaget att staten får sälja sin andel i Apoteksgruppen.

I en proposition till Riksdagen har regeringen föreslagit att det statliga ägandet i ett antal företag, bland annat Apoteksgruppen, ska avyttras. Igår eftermiddag fattade riksdagens näringsutskott beslut om att stödja förslaget.

Samtliga partier utom Vänsterpartiet röstade för. Tre kristdemokratiska riksdagsledamöter röstade också emot.

Regeringen konstaterar i sin proposition att de apotek som ingår i Apoteksgruppen nu är sålda till entreprenörer och att en fungerande serviceorganisation finns på plats. Då Apoteksgruppen agerar på samma marknadsmässiga villkor som andra apotekskedjor och då riksdagen inte har ett specifikt samhällsuppdrag till Apoteksgruppen anser regeringen att staten bör lämna företaget.

Andra läser