Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek lockar med Lisebergsbesök

Få ett besök på Liseberg, slipp egenavgiften och få gratis hemleverans. Några av Apoteksgruppens apotek kommer med generösa erbjudanden till patienter som behöver speciallivsmedel. Men för landstingen kan det bli en dyr affär.

Ett apotek i Gävle marknadsför sig på Facebook till patienter med behov av speciallivsmedel.

”Nu bjuder vi alla med PKU-förskrivningar på en valfri sommaraktivitet i samband med sitt uttag hos oss”, skriver Apoteket Kronan i Bomhus, Gävle på sin facebook-sida.

Den som beställer sina livsmedel via apoteket kan få entréavgiften betald och åkband på Liseberg eller Gröna Lund.

Thomas Lindqvist, vice ordförande för läkemedelsrådet i Uppsala Örebroregionen, är kritisk till marknadsföringen.

– Apoteket har haft en hög prissättning och samtidigt lockat till sig kunder genom specialerbjudanden. Eftersom de här produkterna faller inom högkostnadsskyddet blir det skattebetalarna som får stå för notan, säger han till Svensk Farmaci.

Förutom apoteket i Gävle har ytterligare två apotek, med samma ägare, kommit med erbjudanden till patienter som behöver speciallivsmedel.

Vilka pris som apoteken tar för de aktuella produkterna idag vet Thomas Lindqvist inte, men han utgår från att det är högt eftersom han 2015 gjorde en jämförelse mellan de aktuella apotekens priser på speciallivsmedel och priserna hos Apotek Hjärtat och Apoteket AB på samma livsmedel.

– De här apoteken tog då dubbelt och i vissa fall nästan tre gånger så mycket betalt som Apoteket AB och Apotek Hjärtat och jag utgår från att de fortfarande har överpriser på de här produkterna, säger han.

Svensk Farmaci har ringt apoteket i Gävle för att ta reda på de aktuella priserna, men apotekspersonalen hänvisar till sina ägare. Svensk Farmaci har därefter sökt ägarna för att få reda på vad priserna ligger idag och för att de ska få kommentera kritiken, men har ännu inte lyckats nå dem.

I tidigare fall har de tre apoteken lockat med skippad egenavgift, hemleverans och biobiljetter för patienter som beställer speciallivsmedel via dem.

Förra året skrev regionala läkemedelsrådet i Uppsala Örebroregionen till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, och ägarna för apoteken.

TLV avslog rådets begäran om tillsyn och påpekade att det är fri prissättning på speciallivsmedel. Apoteket har fortsatt med sin marknadsföring och lockar nu alltså även med åkband för den som handlar sin specialkost via dem.

Enligt Thomas Lindqvist är det problematiskt av flera skäl.

– För läkemedel hade man aldrig kunnat ta bort egenavgiften utan att TLV hade agerat. Det här är också subventionerade varor och det borde vara samma princip.

Men ur patientperspektiv är det väl positivt att apoteken erbjuder hemleverans och tar bort egenavgiften?

– Om apoteken hade subventionerat den med sina egna marginaler istället för med skattepengar hade det varit mer acceptabelt, men så verkar det inte vara nu. Dessutom finns en risk för att patienter tar ut mer specialkost än de faktiskt behöver när man lockar med exempelvis besök på nöjesparker och tar bort egenavgiften.

Thomas Lindqvist anser att samma regler bör gälla för subventionerade livsmedel som för subventionerade läkemedel och han har därför skrivit till Apoteksmarknadsutredningen med förhoppningen om att utredningen ska lägga ett förslag om prisreglering av speciallivsmedel.

Svensk Farmaci har även sökt Apoteksgruppen centralt och återkommer med svar därifrån.

Andra läser