Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Att jobba eller att inte jobba på apotek vid sidan om studierna?

BLOGG: Fatima Assenai, vice ordförande för Sveriges Farmaceuters studentsektion, bloggar om fördelarna med att arbeta på apotek under studietiden.

Hej alla! Hoppas att ni läser detta i välbefinnande och att allt är bra med er. Jag kan börja med att nämna att jag ju inte alls är en bloggerska och att jag sällan skriver informella texter (ja, jag är den som inte orkar svara på sms om det inte är viktigt) utan det här är väldigt nytt för mig så ni får vara lite tålmodiga med mig!

Vi kan i alla fall börja med att jag presenterar mig själv lite grann. Jag heter Fatima Assenai och är vice ordförande för studentsektionen här i Sveriges Farmaceuter. Jag är 22 år gammal och bor i Stockholm. Jag pluggar på apotekarprogrammet i Uppsala och är nu inne i slutet på min sjunde termin.

Så varför är jag aktiv inom SFA? Jo, sedan ung ålder har jag varit aktiv inom ideella arbeten, bland annat välgörenhetsorganisationer. För mig är det oerhört viktigt att hjälpa andra och det har alltid varit ett starkt driv. Detta tillsammans med att jag gillar matematik förklarar ganska mycket varför mitt enda arbete förutom på apotek har varit privatundervisning i NO-ämnen. För att kunna fokusera på studierna valde jag att sluta jobba och gjorde inte mycket förutom studierna.

När halva utbildningen hade gått kändes det som om man satt djupt inne i utbildningen utan att riktigt veta hur verkligheten såg ut. Vad kommer jag göra efter min examen? Vad finns det ens för möjligheter? I denna veva fick jag höra om SFA:s inspirationshelg och jag tänkte det där måste ju vara helt perfekt. ”Det där kanske ger mig en verklighetsbild och vad jag kan göra med min utbildning” tänkte jag. Det var en helg blandad med en massa intressanta föreläsningar bland annat ”våga vara farmaceut” vilket var en oerhört bra föreläsning! En annan föreläsning var om hur det ser ut på arbetsmarknaden idag. Efter dessa och flera andra föreläsningar blev jag väldigt motiverad. ”Något måste man ändå göra för att framföra vår kompetens som ibland känns bortglömd” tyckte jag. Det är ju inget som bara glöms av andra utan ibland också av oss farmacistudenter anser jag. Vi borde vara mer stolta och självsäkra för det här är ju en grymt bra utbildning!

Okej, så låt mig istället komma till ämnet som det var menat att jag skulle skriva om. Hoppas ni är med så här långt! Jag tänkte prata lite kring att jobba i apotek och kan börja med att säga att självklart är det här mina egna nuvarande tankar och reflektioner. Kritiskt tänkande är oerhört viktigt så kom ihåg, det här är ju mina tankar vilket har byggts på mina erfarenheter och därför ska det inte ristas i sten. Den vetenskapliga sidan av mig vill också påpeka att jag inte har gjort några studier på det här, glöm inte det! Det andra är också att jag har arbetat på ett enda specifikt apotek vid sidan om plugget i lite mer än ett år. Min erfarenhet är alltså inte väldigt lång och jag har mycket att lära mig.

Hittills har det i alla fall varit superroligt! Det är roligt att sätta sin kunskap på prov och lära sig genom praktik och inte bara teoretiskt från böcker och föreläsningar. Jag började jobba efter termin fyra och hade läst farmakologi så jag tyckte det var jättespännande med att bara plocka upp läkemedel och känna igen dem från skolbänken. Jag har även lärt mig så mycket av min chef och mina kollegor. Små tips om icke-farmakologiska saker som man kan göra till vad man tänker på när man ger råd till patienter. Det här är ju det man vill få ut av att jobba på apotek som student också, man vill ju se hur det görs i praktiken. Särskilt när praktiken i programmet ligger så långt fram i tiden.

Det viktiga att komma ihåg är att, det är inte hela världen ifall man inte jobbar på apotek vid sidan om. Jag var själv lite småstressad innan jag fick jobb och fick veta att en del redan arbetade på apotek. Nu i efterhand känner jag att det var en onödig stressfaktor. Programmet har ju ändå praktik inbakad där det är ju faktiskt menat att man ska lära sig en del. Man är inte bättre på något sätt bara för att man har arbetat tidigare. Sure, lite känsla kanske man får men beroende på hur driven och hur handledaren är tror jag att det är något man ändå snabbt kan kompensera för när man gör praktiken. Själv har jag studenter omkring mig som jobbar på apotek, några som har sommarjobbat på apotek och några som aldrig har jobbat där. Jag kan i ärlighetens namn säga att det finns en del personer som inte har jobbat men är duktigare än mig eftersom de aktivt följer debatter, de läser artiklar om läkemedel etc.

Det är inte hela världen ifall man inte har jobbat men självklart är det inte heller något dåligt heller att arbeta. Något som en vän sa nyligen till mig var att hon gillade att hennes ”vid sidan om”-jobb var långt ifrån det vi håller på med just för att det blir ett sätt för hjärnan att vila vilket egentligen i sig också kan vara bra. Trist är det att programmet sparar praktiken till allra sist (i alla fall i Uppsala) eftersom man ändå vill implementera sin kunskap och känna att det man lär sig är något man kommer använda under vardagen men jag har för mig att Uppsala ska ändra på upplägget av programmet och att man ska ha lite praktik i mitten också vilket jag är väldigt glad över!

Som sista sak vill jag bara påminna om att det finns en hel del arbetsplatser för oss! Apoteket är inte den enda (vilket ni säkerligen visste), vare sig man är receptarie eller apotekare. Var inte oroliga ni, liksom jag, kommer förhoppningsvis kunna hitta den platsen som passar och utvecklar oss! Hur långt ni än har kommit i utbildningen, var stolta! Det är tufft, det tycker vi alla, men det gäller att ibland bara pausa och reflektera över hur intressant vår utbildningen egentligen är. För det är ju den verkligen!

Disclaimer, ni som väljer att inte jobba alls under studietiden, ni är grymma ni med! Det är inte så att man måste ha ett arbete vid sidan om. Ifall man inte känner att man inte vill av olika anledningar, exempelvis för att fokusera på studierna så är det okej det med!

Håll utkik i bloggen för nästkommande blogginlägg skrivna av andra i styrelsen och som kommer att handla om andra ämnen relaterade till studentlivet som farmaceut. Kanske gillar ni de ämnena eller personernas skrivsätt mer än mitt! Har ni några kommentarer kring det jag har skrivit om så tveka inte att kommentera. Det är intressant att höra olika åsikter och ni kanske har klockrena argument som gör att jag ändrar min åsikt. Skriv ifall ni tyckte något i texten var bu eller bä så kan jag ta till mig det till nästa gång jag skriver. Nämn även om det finns några ämnen ni vill att vi ska ta upp eller något ni vill veta mer om så tar vi självklart hänsyn till det.

Ha det så underbart och tveka inte att kontakta mig om det är något särskilt ni vill fråga.

Hälsningar,
Fatima Assenai
fatima.assenai@gmail.com

Andra läser