Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmaceutisk världskongress hålls i Stockholm

Nästa vecka samlas forskare inom farmaciområdet från över 70 länder för att delta i den vetenskapliga konferensen PSWC.

Kongressen Pharmaceutical Sciences World Congress, PSWC, anordnas en gång var fjärde år av den internationella farmacifederationen, FIP. I år är temat för kongressen, som för första gången hålls i Sverige, ”Future Medicines For One World”. Lokal värd är Apotekarsocieteten.

– Det är fantastiskt roligt att hålla i en global vetenskaplig konferens i Stockholm. Det är ett bra tillfälle att lyfta Sverige och svensk forskning, säger Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten och ordförande i den nordiska organisationskommittén för konferensen.

Vad blir särskilt intressant på mötet?

– Det blir många intressanta punkter. Jag ser bland annat fram mot en session om farmakometri och kopplingen till regulatorisk vetenskap. Mycket handlar om hur tidig forskning senare ska kunna bli läkemedel. Ledordet är ”system approach” då helheten, från tidiga forskning till godkännande och användning, betonas.

På programmet finns bland annat också en session om utmaningar inom global hälsa.

Karin Meyer lyfter även fram att en satellitkonferens för unga forskare inom farmaci kommer att anordnas i Uppsala.

– Den 19-21 hålls för första gången i det här formatet en satellitkonferens för unga. Där har vi fått väldigt stor respons och det är roligt. Det är viktigt för framtida generationer att yngre forskare får en möjlighet att träffas på en världskonferens, säger hon.

Andra läser