Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kristina Billberg om receptfusket: Helt oförsvarbart

Manipulation av recept är aldrig försvarbart. Så kommenterar Sveriges Farmaceuters ordförande fallen med de misstänkta receptförfalskningarna i västra Sverige.

Svensk Farmaci har tidigare den här veckan skrivit om fallen med tre farmaceuter som är polisanmälda misstänkta för att ha manipulerat recept. I ett av fallen har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, yrkat att farmaceutens yrkeslegitimation återkallas, de andra två utreds fortfarande av myndigheten.

Kristina Billberg, ordförande för Sveriges Farmaceuter, ser mycket allvarligt på händelserna.

– Det är under inga omständigheter acceptabelt att förfalska eller manipulera recept. I de här tre fallen verkar det också ha skett i stor omfattning, vilket gör det extra allvarligt. Att vara legitimerad apotekare eller receptarie innebär befogenheter, men med det följer ansvar och ett förtroende som inte får förbrukas, säger hon.

Hon påpekar att ingen ska dömas förrän personen har fått en rättslig prövning och att det ännu inte väckts åtal mot någon av farmaceuterna. Men Kristina Billberg är bekymrad över att Ivo sydväst misstänker att det finns ett mörkertal av receptförfalskningar kopplade till farmaceuter.

– Det här är något vi följer och tar på stort allvar.

I det fall där Ivo är klar med sin utredning har farmaceuten uppgett stress som ett skäl till felen. Kristina Billberg framhåller att en hög arbetsbörda inte är en acceptabel ursäkt för att manipulera recept.

– Det är en mycket hög arbetsbelastning på många apotek, det visar vi i vår senaste rapport om arbetsmiljön. Det är ett jätteproblem som vi arbetar med. Men stress och tung arbetsbörda kan självfallet inte rättfärdiga brott, säger hon.

Andra läser