Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Flexpension in i nytt kollektivavtal

Möjlighet till flexpension och deltidspension är nyheter i det treåriga avtal som Sveriges Farmaceuter tecknat med Almega.

– Vi har valt att fortsätta med ett sifferlöst avtal eftersom arbetsmarknaden för farmaceuter är så pass bra och med så pass goda möjligheter till löneutveckling, säger Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Christer Borg till Svensk Farmaci.

De som berörs av det nya avtalet är medlemmar anställda på Apoteksgruppen, Apoex, Svensk Dos och APL samt hos ytterligare några apoteksaktörer.

I och med det nya avtalet skrivs rätt till flexpension och deltidspension in. Flexpension innebär rätt att gå ner i arbetstid i högre ålder och att arbetsgivaren avsätter mer pengar till de anställdas tjänstepension.

Andra nyheter i avtalet är en ändring i reglerna kring ersättning för beredskap. Tidigare har all sådan ersättning varit lika hög. Nu skiljer den sig åt beroende på om beredskapen kräver att den anställda måste infinna sig på arbetsplatsen eller kan arbeta på distans.

– Det här är ett avtal som strävar efter att fortsätta utveckla verksamheten lokalt och att hitta lokala lösningar, säger Christer Borg.

Som exempel nämner han att semesterregler har reglerats lokalt med flera företag.

För anställda på Apoteket AB, Kronans Apotek, Lloyds Apotek och Apotek Hjärtat har inget avtal slutits än då förhandlingar fortfarande pågår mellan fackförbunden och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel där de fyra apotekskedjorna ingår.

Andra läser