Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Försäljningen på apoteken ökar

Apoteksbranschen ökade omsättningen och förbättrade resultaten förra året. För framtiden hoppas Apoteksföreningen på att frågan om ett särskilt farmaceutsortiment ska få nytt liv.

I dag, tisdag, presenterade Sveriges Apoteksförening sin branschrapport. Enligt rapporten ökade apoteken försäljningen med 5,4 procent förra året, jämfört med 2015. Ökningen har skett både vad gäller receptfritt och receptbelagt.

– Det finns flera skäl till att försäljningen tickar på i rätt riktning. De viktigaste är demografiska, som att vi blir allt fler svenskar och allt äldre. Tidigare ökade försäljningen på grund av dyra läkemedel, vilket i väldigt liten grad gynnade apoteken då det är låg marginal på dessa. Nu ser vi även en ökning i volym, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, till Svensk Farmaci.

Ett annat skäl till den ökade omsättningen är att paracetamol nu enbart får säljas på apotek.

Resultaten pekar också åt rätt håll för apoteksbranschen. Förra året uppgick rörelseresultatet till 3,4 procent av nettoomsättningen. Det ska jämföras med 2,4 procent år 2015. Uppgifterna är preliminära eftersom alla apotek ännu inte är klara med sina bokslut.

Totalt öppnade 34 apotek fler än vad som stängde under förra året. Det finns 216 entreprenördrivna apotek, varav de flesta ingår i Apoteksgruppen.

I rapporten lyfter Johan Wallér fram frågan om ett farmaceutsortiment. Det är en fråga som Sverige Apoteksförening driver tillsammans med Sveriges Farmaceuter och Lif. Tanken är att det ska finnas ett sortiment av receptfria läkemedel som endast får säljas efter farmaceutisk rådgivning.

– Det handlar om att på ett kontrollerat och tryggt sätt öka tillgängligheten till läkemedel, säger Johan Wallér.

För ett par månader sedan stod det klart att en kartläggning av företeelsen i andra länder inte finns med i regeringens handlingsplan för läkemedelsstrategi i år. Johan Wallér framhåller att det efter det har kommit ett regeringsuppdrag för Läkemedelsverket att analysera hur det fungerar i andra länder med ”Pharmacist Only”- sortiment vilket gör att frågan fortfarande är aktuell.

Här kan du läsa hela rapporten:
Branschrapport 2017

Andra läser