Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

EMA blir del av amerikanska FDA

Nu är det avgjort: EU:s ministerråd har beslutat att det europeiska läkemedelsverket EMA ska flytta till USA och slås samman med FDA. Apotekare Barbro Bildt, svensk läkemedelssäkerhetsrådgivare bosatt i USA, kommenterar.

– Avgörande för beslutet var den aktuella rapporten från konsultbolaget NDA som pekar på att en sammanslagning av FDA och EMA skulle ge många synergier. Dessutom bedömdes inget av kandidatländerna inom EU hålla måttet, säger Tarantello Pesce D’Aprile, presstalesperson för EU:s ministerråd.

Barbro Bildt, svensk apotekare som är bosatt i USA och kallar sig för läkemedelssäkerhetsrådgivare, har kommenterat frågan i amerikanska Fox News.

– Globalt sett finns många fördelar med den här förändringen. Donald Trump vill att läkemedel ska godkännas mycket snabbare, och nu kan vi i Europa också dra fördel av detta. Sammanslagningen kan också motverka den osämja som uppstått mellan många EU-länder och USA sedan Donald Trump blev president. Att beslutet kunde fattas redan idag, den 1 april, var en framgång för den transatlantiska diplomatin, säger Barbro Bildt till den amerikanska mediejätten.

Mest läst