Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca flyttar delar av avdelning från Mölndal

Astra Zeneca flyttar operativa tjänster på utvecklingsavdelningen Global Medicines Development från Mölndal till Warszawa och Bangalore. 140 anställda berörs, men 40 nya tjänster skapas i Mölndal. UPPDATERAD 15:21

Bakgrunden är att personalkostnaderna på Astra Zenecas anläggningar i polska Warszawa och indiska Bangalore är lägre än i Sverige.

– Vi vill frigöra resurser så att vi kan genomföra fler studier för ungefär samma kostnad. Vi har så många projekt i sen utvecklingsfas som vi gärna vill driva, då är det här ett sätt att kunna genomföra fler studier internt. Tyvärr får det påverkan på anläggningen i Mölndal, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca, till lokaltidningen Mölndalsposten.

Enhetens strategiska och beslutande roller kommer att finnas kvar i Mölndal.

– Vi skapar ungefär 40 nya fasta tjänster på sajten som en del av den här omorganisationen. Så det är ungefär 100 tjänster reduktion netto, säger Jacob Lund.

Marianne Andersson, ledamot i Sveriges Farmaceuters industrisektion och yrkesverksam på Astra Zeneca, har suttit med i förhandlingarna.

– Vad man gör är att flytta tjänster till framför allt Polen för att göra prövningarna mer kostnadseffektiva, säger hon.

I dagsläget har Astra Zeneca cirka 2 500 anställda på forskningsenheten i Mölndal och är kommunens största privata arbetsgivare.

Läs mer om de fackliga reaktionerna i en uppföljande artikel inom kort här på sajten.

Andra läser