Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Världens bästa vd” ska ro hem EMA till vårt grannland

Danmark väljer en annan strategi än Sverige och låter en tung läkemedelsindustriprofil bli samordnare för sin EMA-kandidatur: Tidigare Novo Nordisk-vd:n Lars Rebien Sørensen som 2015 utsågs till världens bästa vd av Harvard Business Review.

Sverige får hård nordisk konkurrens i kampen om att bli säte för EU:s läkemedelsmyndighet EMA efter Storbritanniens utträde ur EU.

I dag klockan 12 hölls ett pressmöte på Christiansborg där tre ministrar formellt presenterade en dansk EMA-kandidatur med Köpenhamn som föreslagen lokalisering.

– Med den starka danska traditionen av att värna om patientsäkerhet, vår starka forskningsmiljö och vår tunga och innovativa läkemedelsindustri har Danmark goda förutsättningar att vara värdland för EU:s läkemedelsmyndighet, sa utrikesminister Anders Samuelsen vid mötet.

En särskild samordnare i frågan, Lars Rebien Sörensen, har utsetts.

Han ska kommande månader “jobba benhårt för att samla stöd för den danska kandidaturen”, enligt dagens pressmeddelande.

Medan Sverige valt en diplomat, Christer Asp, för motsvarande roll, har Danmark valt ett tungt namn från läkemedelsindustrin – Sörensen har tidigare varit vd på Novo Nordisk. Han utsågs 2015 till världens bästa vd av Harvard Business Review.

Som vi skrivit tidigare har Region Skåne och skånska toppolitiker på båda sidorna av blockgränsen öppet gått emot den svenska regeringen och meddelat stöd för Köpenhamns EMA-kandidatur.

Mest läst