Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Även Dalarna satsar på egen regi

Som tredje landsting i landet satsar Landstinget Dalarna nu på att bedriva läkemedelsförsörjningen helt i egen regi. Startskottet går i september i år.

Som vi skrivit tidigare har Region Jönköping och Landstinget Blekinge tagit över läkemedelsförsörjningen helt i egen regi.

Även Region Kronoberg har tagit hem stora delar av verksamheten.

Apotekare och receptarier har rekryterats och egna sjukhusapoteksfunktioner har startats. Satsningarna har av landstingen i fråga beskrivits som lyckade och kostnadsbesparande.

– Vi har byggt upp tre egna apotek och har många egna apotekare. Det har blivit en jättehit, en helt ny dimension. Vi har utvecklat verksamheten väsentligt sedan vi tog hem den, sa Mårten Lindström, läkemedelskommitténs ordförande i Region Jönköping, under Apoteksmarknadsdagen i Stockholm igår.

Nästa landsting att gå över till läkemedelsförsörjning i egen regi är Landstinget Dalarna som planerar att göra det från den 1 september i år. Idag är det Apoteket AB som har uppdraget.

– Bakgrunden är en lång juridisk process där vi försökte upphandla men inte kom i mål. I höstas fattades beslutet att satsa i egen regi, berättar Maria Gradén, apotekare och avdelningschef på landstingets läkemedelsavdelning, för Svensk Farmaci.

Landstinget skapar en helt ny avdelning för läkemedelsförsörjning, där planen är att anställa tio farmaceuter och två apotekstekniker. En ny sjukhusapoteksfunktion ska byggas upp.

– Detta kommer att ge oss möjligheter att styra och utveckla läkemedelsförsörjningen och samtidigt åstadkomma besparingar.

– Vi jobbar nu intensivt med ett införandeprojekt inriktat på personalrekrytering, IT, logistik, lokaler med mera, säger Maria Gradén.

Mest läst