Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Här är tips för att klara alla kurser!

STUDENTBLOGGEN: Anas Soueidan läser tredje terminen på Apotekarprogrammet i Göteborg och är ledamot i Sveriges Farmaceuters studentsektion. Här delar han med sig av sina bästa tips inom studieteknik.

Tjena! Jag heter Anas Soueidan och läser tredje terminen på Apotekarprogrammet i min vackra hemstad Göteborg.

Jag är 20 bast och sitter i Sveriges Farmaceuters centrala studentsektion som ledamot och i Apotekarutbildningsrådet (AUR) i Göteborg, även där som ledamot.

Bland mina många intressen så är fotboll och musik på toppen av listan. Spelar själv inget längre men avnjuter det ändå på min fritid. Jag har alltid tyckt om och varit intresserad av kemi och biologi, och visste sen tidig ålder att det jag ville studera skulle ha med medicin att göra.

Är riktigt glad och stolt över mitt val och ser fram emot att bli färdig med utbildningen. Just nu kan jag se mig själv jobba på apotek eller kliniskt i framtiden. Men vem vet, jag kanske faller för forskning eller väljer att jobba inom något av de många andra områden som vi farmaceuter kan bli experter på.

Att bli apotekare/receptarie, eller rättare sagt farmaceut, är en underbar sak och utbildningen leder till en bra framtid som är fylld med möjligheter. Utbildningarna är dock inte vidare kända över landet, och har inte den status som de förtjänar enligt mig.

Det är den stora anledningen till att jag valde att bli engagerad i Sveriges Farmaceuter. Jag vill att fler ska få en uppfattning om vad en farmaceut är och gör för att höja både vår status och lön. Ju fler vi är desto närmare det målet kommer vi!

Jag valde att studera på universitet så fort jag tog studenten, vilket jag inte ångrar för en sekund. Det kan dock vara svårt med att hitta rätt studieteknik, och den höga hastigheten samt svårighetsgraden kan komma som en chock för många som är vana med ett lägre tempo på gymnasiet.

Det gjorde det för mig, och därför valde jag att skriva om studieteknik i dagens blogginlägg. Det är någonting som många vill slipa på och anledningen till det kan vara att man inte har studieteknik som är optimal för universitetsplugget, man kanske inte har pluggat på ett tag eller så kanske man aldrig har haft någon som helst studieteknik innan.

Jag hör till den sista gruppen och visste inte hur jag skulle börja plugga eller hur jag skulle göra för att få ut det mesta av tiden jag la ner på plugget. Här låg helt plötsligt allt ansvar på mig och man fick inte den vägledning som man brukade få av lärarna på gymnasiet.

När man inte förstår det man precis har läst eller fastnar på uppgifter är det lätt hänt att man prokrastinerar. Man kan tappa motivation och självdisciplin som kan bli svårt att få tillbaka, och fortsätter det för länge blir det svårare att komma ikapp i kursen och man har då betydligt sämre möjligheter att klara tentan. Det blir en ond cirkel som är svår och jobbig att bryta.

Jag har själv hamnat i den sitsen, men det viktigaste är att aldrig ge upp. Det är aldrig försent att få till en ordentlig studieteknik och komma igång igen. Glöm aldrig att vi alla är olika och är olika bra på olika saker. Vi lär oss alla olika och behöver därför bygga en egen stil som passar en själv bäst.

En viktig sak är att balansera studietiden med det sociala livet. För mycket av det ena är inte särskilt bra, men ska man klara av studierna får man tyvärr prioritera bort mycket “kul”. Har man pluggat bra och är i fas så känns det mycket bättre att dra på krogen, festa, bowla, spela spel eller ta det lugnt för sig själv eller med vänner.

Börja med att läsa igenom dagens föreläsning innan så att du förstår innehållet bättre och har frågor redo för föreläsarna. De är där för vår skull och tycker ofta om att själva bli utmanade. Anteckna under föreläsningarna och ta då främst med nyckelord och viktiga meningar. En fälla man enkelt hamnar i är att skriva allting som föreläsaren säger. Det kan leda till att man inte hänger med eller blir trött i handen fort.

Har du svårt med att veta vad du ska börja med så kan du alltid börja med någonting litet. Tar du en paus så vet du i alla fall vart du var sist och kan bygga på därifrån. Försök att göra en planering eller checklista på vad du vill ha gjort så blir allt mer strukturerat och du kan planera allt du vill hinna med att göra (både studiemässigt och fritidsaktiviteter) utifrån det.

Är du en bokmänniska så kan det vara smart att skumma igenom kapitlen innan du sätter dig ner för att råplugga all fakta. Det hjälper med att få en bättre förståelse och gör att du blir mer förberedd för innehållet. Gör sedan ordentliga sammanfattningar med egna ord utifrån det du har förstått så kommer det att göra tentaplugget så mycket enklare. Ett bra tips som vi fick under första veckan på termin ett är att läsa rubrikerna på alla kapitel i kursboken innan kursen startat. Försök att föreställa dig vad kapitlen kommer att handla om och fördjupa sig i för områden av ämnet innan du läser de så stimulerar du hjärnan mer. Det gör att du blir mer nyfiken och mer villig att lära dig innehållet.

Jag sammanfattar alltid föreläsarnas presentationer och pluggar sedan på mina sammanfattningar innan en tenta. Det som jag inte förstår eller inte har blivit förklarat bra läser jag i boken. Hitta också en ren och lugn arbetsplats där du kan koncentrera dig och kombinera det gärna med en spellista som får tiden att gå fortare. Jag kan exempelvis inte plugga så effektivt hemma då det är väldigt lätt att man gör annat samtidigt som småsyskonen härjar runt och gör en massa oväsen. Sitter oftast på ett bibliotek eller i ett grupprum och lyssnar på instrumental hiphop som lugnar ner mina nerver samtidigt som det stänger ute oljud.

Vad du än gör, glöm aldrig att göra och träna på gamla tentor! Ha minst några dagar/en vecka dedikerad till att skriva gamla tentor. Du får en bättre bild av vad föreläsaren vill att du ska kunna och hur tentan brukar vara utformad. Detta är viktigt då man enkelt kan bli ytterligare stressad utöver vad man redan är, i tentasalen, av att se en tenta som inte alls ser ut som man hade förväntat sig. Det kan komma frågor som föreläsaren har gått igenom eller som har varit på tidigare tentor, men som då har varit formulerade på andra sätt. Är man förberedd så kan man vinna mycket tid på det, och då varje sekund är viktig på en tenta så är det extra viktigt att man går in med den där extra förberedelsen.

Våga plugga i grupp! Hitta klasskompisar som du trivs att studera med och bestäm i förhand hur ni ska plugga just idag. Som sagt så lär vi alla oss olika och att få en förklaring på någonting som inte riktigt suttit hos en själv kan vara väldigt givande. Alla har vi olika åsikter och tankar om saker och ting, och kan lära oss väldigt mycket av varandra. Ett av de bästa sätten att lära sig och förstå någonting är att förklara det för någon annan, så våga göra det! Fråga även äldre kursare om tips och knep, de har suttit i er sits och vet bra hur man ska handskas med en kurs.

Till sist men verkligen inte minst så vill jag tillägga att internet är ett kraftfullt verktyg som bör utnyttjas. Tro det eller ej, så är det faktiskt gjort för mer än bara roliga kattbilder och matrecept. Det finns jättebra hemsidor och tjänster som är till för att man ska få en bättre uppfattning och fördjupning av olika ämnen. För er som inte känner till Khan Academy på Youtube eller www.khanacademy.com så rekommenderar jag starkt att ni startar ett kärleksfullt förhållande med de videorna som erbjuds där (helt gratis). Så länge man är kritisk till allt man läser och ser på internet så ska man dra nytta av denna gigantiska databas till fullo.

Det har varit roligt att få skriva på bloggen och jag hoppas att ni fick med er någonting av mitt söta försök till blogginlägg. Jag uppmanar er att följa den här bloggen och läsa alla andra blogginlägg från mina underbara kamrater på studentsektionen som alla har någonting intressant att skriva om som just du som farmacistudent kan dra nytta av!

Som vi säger här i Götet, ha det gött!

Anas Soueidan

Andra läser