Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Framsteg inom cancer står för dörren

Antalet nya aktiva läkemedelssubstanser väntas nå historiskt höga nivåer de närmaste åren. Cirka 45 nya introduceras varje år fram till 2021, spår QuintilesIMS i en ny rapport. Många framsteg inom cancerbehandlingen är att vänta.

Den aktuella prognosen från analysbolaget QuintilesIMS berörs av LIF:s vd Anders Blanck i en krönika på Life-time.se i dag.

De cirka 45 nya läkemedlen per år kommer enligt QuintilesIMS att vara inriktade på ett brett spektrum av terapiområden, exempelvis cancer, autoimmuna sjukdomar, det metabola syndromet och neurodegenerativa sjukdomar.

QuintilesIMS lyfter särskilt fram att patientvården på cancerområdet lär ta steg framåt under de närmaste fem åren.

”Bara antalet cancerbehandlingar, deras potentiella kombinationer i behandlingsregimer och bredden av företag som deltar i läkemedelsutvecklingen kommer att bidra till en signifikant ökad komplexitet i patientvården under de närmaste fem åren”, skriver QuintilesIMS.

Tillväxten när det gäller de globala läkemedelskostnaderna spås dock avta något, från en ökning på 9 procent årligen 2014 och 2015 till 4-7 procent per år fram till 2021, enligt QuintilesIMS.

Andra läser