Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Två av Sveriges största apotek läggs ned

Apoteket AB lägger ned distansapoteken i Falun och Hässleholm när bolagets distanshandel flyttas över till Tamro.

Apoteket AB har fattat beslut om att flytta hela sin logistiklösning för distanshandeln till Tamro.

Beslutet innebär att distansapoteken i Hässleholm och Falun blir överflödiga och avvecklas fram till juni 2018.

I Hässleholm berörs 57 medarbetare och i Falun 45.

Fackliga förhandlingar kommer att inledas under våren.

”Den nya lösningen där Tamro blir en partner även för distanshandeln ger samordningsvinster och möjlighet till nya effektiva leveranssätt för e-handel, apotek och även för vårdkunder”, skriver Apoteket AB i sitt pressmeddelande idag.

– Våra medarbetare i Hässleholm och Falun gör ett mycket bra arbete med att hantera ett stort antal leveranser till kunder inom vård, e-handel och telefoni. Men för att säkra konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter framåt behöver vi en annan typ av lösning och det kan vi få i samarbetet med Tamro, säger Olle Carls, logistikdirektör på Apoteket AB, i pressmeddelandet.

Beslutet kom som en överraskning för Kristina Fritjofsson, ordförande i Sveriges Farmaceuter.

– Vår viktigaste prioritering blir nu att stötta de medlemmar som påverkas. Ett extra bekymmer är att detta drabbar personer på orter som har ett begränsat antal arbetstillfällen för farmaceuter, säger hon.

– I första hand blir det förstås upp till arbetsgivaren att kartlägga och erbjuda omplaceringsmöjligheter.

Så sent som i våras gjorde Svensk Farmaci ett reportage från distansapoteket i Hässleholm, som kan läsas i nummer 3/16.

I april i fjol blev det klart att Apoteket AB förlorade sitt läkemedelsförsörjningsuppdrag i Region Skåne, där leveranser skett från distansapoteket i Hässleholm. I stället vann Apoex regionens upphandling av tjänsterna.

Mest läst