Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Välkommen satsning på EMA i Stockholm/Uppsala”

Regeringen beslutar i dag, torsdag, att aktivt arbeta för att EMA ska lokaliseras till Stockholm/Uppsalaregionen. Ett särskilt sekretariat som ska organisera kandidaturen skapas. Sveriges Farmaceuter välkomnar beslutet.

Det skriver sjukvårds- och folkhälsominister Gabriel Wikström, EU- och handelsminister Ann Linde, minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson, och närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett debattinlägg på DI Debatt.

Regeringen tror bland annat på positiva effekter i form av följdinvesteringar och nya jobb om läkemedels- och andra life science-bolag lokaliserar verksamhet till Sverige.

Som vi skrivit tidigare har företrädare för flera svenska regioner uttryckt intresse för värdskapet.

Men i regeringsbeslutet pekas Stockholm-Uppsalaregionen ut som tänkt plats för en lokalisering.

”Här finns en stor del av den mest framstående biomedicinska forskningen och den svenska life science-industrin”, skriver statsråden och pekar bland annat på Läkemedelsverket, ECDC, Karolinska institutet och Uppsala universitet. Regionens goda kommunikationer och stora hotellkapacitet nämns också.

Regeringen beslutar att ett särskilt sekretariat ska inrättas för att planera och organisera kandidaturen.

”Vi behöver föra en aktiv kampanj gentemot övriga medlemsstater. Arbete ska ske i nära samarbete med regeringens nationella samordnare för life science”, skriver de fyra statsråden.

Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Billberg Fritjofsson har personlig erfarenhet av de synergier det ger att jobba på ett större läkemedelsbolag i nära anslutning till en läkemedelsmyndighet.

– Det är svårt att sia om vilka följdeffekter en EMA-lokalisering i Sverige kan ge i form av att fler bolag i vår sektor väljer att etablera sig här, men visst finns det potential för sådana positiva effekter. Självklart är det positivt att regeringen väljer att ta det här initiativet. Det gagnar absolut Sverige och svenska farmaceuter, säger Kristina Billberg Fritjofsson.

Mest läst