Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fortsatt ordkrig om flytt

I Kalmar fortsätter ordkriget om flytten av e-hälsomyndigheten. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) förklarar i ett frågesvar hur han anser att flytten är förenlig med Sveriges ledande roll inom e-hälsa.

E-hälsomyndigheten får ökade anslag på 60 miljoner kronor under två år för att klara flytten till Kalmar – och kan ovanpå det få extra stöd av Kammarkollegiet.

Det understryker sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i sitt svar på riksdagsledamoten Cecilia Widegrens (M) skriftliga fråga om flytten som vi skrev om tidigare.

Regeringen ska också följa arbetet kring flytten för att säkerställa att berörda aktörer inte påverkas negativt eller belastas i processen.

I Kalmar fortsätter ordkriget kring flytten mellan lokala politiker. Som vi skrev i fredags krävde landstingsrådet Anders Henriksson (S) att moderaterna i Kalmar län skulle agera mot moderpartiets “svartmålning av utlokaliseringen”.

I en uppföljande artikel i Östra Småland poängterar nu Kalmar-riksdagsledamoten Jan R Andersson (M) att han hela tiden stått bakom utlokaliseringen.

– Henriksson har grovt övertolkat Cecilia (Widegren, reds anm). Hon slår larm om att de medel regeringen anslagit till flytten inte går ihop med de kostnader som myndigheten räknat ut.

Jan R Andersson ger i stället Kalmar-kommunalrådet Johan Persson (S) en känga.

– Kommunen ser ut att kapitalt ha misslyckats med att locka E-hälsomyndighetens högt kvalificerade personal med på resan till Kalmar. Johan Persson borde skämmas över det, säger han.

Det fick i sin tur Johan Persson att reagera kraftigt i ytterligare en uppföljande artikel i Östra Småland.

– Jag förstår att anfall är bästa försvar om man suttit i riksdagen med en borgerlig regering utan att lyfta ett finger när statliga jobb försvunnit ute i landet och hamnat i Stockholm, säger han till tidningen.

– Det är inte märkligt att många väljer att stanna kvar i Stockholm. Det blir en omsättning av personal i en sådan här process. Samtidigt har jag träffat flera personer, boende i Stockholm, men med anknytning till vårt område, som kan tänka sig att flytta hem om jobben finns här, säger Johan Persson.

Slutligen har även Jörgen Andersson, moderaternas andra riksdagsledamot från Kalmar län som också adresserades av Anders Henriksson, gett sig in i debatten.

– Socialdemokraterna i länet borde bekymra sig över vad som kan hända med e-hälsoverksamheten och se till den fortsätter och utvecklas också vid en lokalisering till Kalmar. Att skjuta budbäraren bara för att den säger något man inte vill höra är sällan vettigt, säger han till Östra Småland.

Mest läst