Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tummen upp för nytt industrifarmaceut-möte

Igår, söndag, var det premiär för Industrifarmaceutiskt Möte – en ny aktivitet som Sveriges Farmaceuters industrisektion hoppas göra till en återkommande tradition.

Mötet – bestående av åtta föreläsningar med tillhörande debatt och mingel – samlade ett femtiotal industrifarmaceuter på Scandic Continental i Stockholm.

– Det har saknats ett gemensamt forum för industrifarmaceuter att dryfta aktuella frågor, och vi hoppas att detta kan bli en återkommande aktivitet, säger Marianne Andersson, apotekare inom Regulatory Affairs på Astra Zeneca i Göteborg och ledamot i industrisektionen.

– Mötet kändes mycket lyckat, vi hade en bra mix av föreläsare med olika perspektiv. Mötet illustrerade sammantaget hur brett, komplext och spännande vårt verksamhetsområde är. Att så många valde att avsätta en söndag för detta visar på ett stort uppdämt behov av ett forum som detta.

De åtta föreläsarna var alla farmaceuter. Pär Tellner från EFPIA inledde med en överblick av aktuella frågor för den europeiska läkemedelsindustrin och gjorde en prognos för farmaceuternas framtida arbetsmarknad i skenet av flera stora strukturella förändringar.

I korthet bedömde han att den fortsatt stora ”regulatoriska bördan” på läkemedelsföretagen ger ett oförändrat stort behov av farmaceuter inom regulatory och farmakovigilans.

Behovet inom kvalitetssäkring/kvalitetskontroll kommer att minska något, medan behovet ökar inom områden som hälsoekonomi och marknadsetik, enligt Pär Tellners bedömning.

Tuulikki Lindmark, ordförande för industrisektionen, gav ett brett panorama över Life Science-sektorn i Sverige som hon – trots Astra Zenecas nedbantningar på senare år – beskrev som en fortsatt svensk framgångsbransch.

Susanna Eklund, SKL, berättade om status för den Nationella läkemedelsstrategin, NLS. Strategins högnivågrupp träffas idag, måndag, för att besluta om en handlingsplan för 2017.

GE Healthcare i Uppsala är en ledande teknikleverantör för forskning och produktion av biologiska läkemedel. Marie Wulff, disputerad apotekare, berättade om företaget och den nationella testbädden för utveckling av biologiska läkemedel som enligt planerna ska sjösättas i Uppsala 2018.

Torkel Gren, Recipharm, belyste den växande trenden kontraktsstjänster inom produktutveckling och tillverkning. Hans företag, som föddes när Lars Backsell och Thomas Eldered köpte Pharmacias nedlagda anläggning i Årsta 1995, har expanderat snabbt på senare tid. Idag har CDMO-bolaget Recipharm cirka 3 500 anställda.

Marie Gårdmark, direktör på Läkemedelsverket, belyste godkännandeprocessen för läkemedel inklusive de nya inslagen stegvist godkännande/behovsanpassad utvecklingsväg och PRIME. Hon gav också sin syn på debatten om EMA:s framtid efter Brexit.

Mikael Svensson, SKL, berättade om landstingens nya samverkansmodell i läkemedelsfrågor som omfattar NT-rådet, en livscykelfunktion, en marknadsfunktion och en förhandlingsdelegation. Alla fyra funktioner leds i dagsläget av farmaceuter. Mikael Svensson utsågs häromdagen till Årets läkemedelsprofil av nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden.

Bernt Åslund, disputerad apotekare med lång bakgrund inom Apoteksbolaget/Apoteket AB, numera läkemedelsansvarig på Prostatacancerförbundet, avslutade med att berätta om möjligheter och hinder i relationen mellan patientförbund och läkemedelsindustrin.

Andra läser