Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Bedrövligt att M motarbetar flytt”

E-hälsomyndighetens flytt har blivit en het politisk potatis i Kalmar. Landstingsrådet Anders Henriksson (S) kräver nu att moderaterna i Kalmar län ”agerar mot moderpartiets svartmålning av utlokaliseringen”.

Som vi skrivit tidigare har Cecilia Widegren (M) ställt kritiska skriftliga frågor till ansvariga ministrar om regeringens kommande utlokalisering av e-hälsomyndigheten till Kalmar, där hon hävdar att flytten skulle påverka patientsäkerheten och e-hälsoarbetet negativt.

Det har fått Socialdemokraterna i Kalmar län att se rött.

Distriktsordföranden och landstingsrådet Anders Henriksson (S) kallar i tidningen Östra Småland moderaternas agerande för ”bedrövligt illa” och kräver att moderaterna i Kalmar län och deras representanter i riksdagen agerar mot moderpartiets svartmålning av utlokaliseringen.

– Här har vi arbetat i flera år för att öka andelen statliga arbetstillfällen till Kalmar län. Och när vi då får regeringen att fatta ett positivt beslut så motarbetar moderaterna oss. Jag är mycket bekymrad över hur partiet agerar. Det hela är bedrövligt illa skött av moderaterna. Nu måste de moderata riksdagsledamöterna från länet, Jörgen Andersson och Jan R Andersson, ta bladet från munnen. Vad tycker de egentligen? Ska svartmålningen få fortsatta? Tror de inte på Kalmars potential, frågar sig Anders Henriksson i ett pressmeddelande.

– Moderaterna har fel i sak. Varför skulle myndigheten inte kunna fullfölja sina uppdrag från Kalmar? Självklart påverkas inte patientsäkerheten. Myndigheten har fått god tid på att förbereda flytten, hela två år. Regeringen har också höjt anslagen till myndigheten för att flytten ska gå så smidigt som möjligt, fortsätter Anders Henriksson.

Svensk Farmaci har sökt Jörgen Andersson och Jan R Andersson för kommentarer.

Det var i juni som statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi presenterade nyheten att e-hälsomyndigheten skulle flyttas till Kalmar.

Mest läst