Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Allt större huggsexa om EMA

EMA är den myndighet som EU:s länder helst vill ha efter Brexit. Även Finland, Frankrike, Ungern och Bulgarien har nu uttryckt intresse för ett värdskap – men det finns även ett scenario där myndigheten blir kvar i London. En flytt lär skapa enorma störningar, säger GSK:s vd, som vill att EMA stannar.

EMA-frågan diskuterades i oktober i det brittiska parlamentet. En representant för den brittiska läkemedelsindustriföreningen påpekade där att en tredjedel av arbetet på EMA utförs av personer med ordinarie hemvist på det brittiska läkemedelsverket MHRA.

– En flytt skulle orsaka enorma störningar. Många anställda lär sluta och måste ersättas. De som inte lämnar måste flytta med. Det här handlar om en regulatorisk myndighet som ska bevaka hälsa och patientsäkerhet hos hundratals miljoner européer. Du vill inte gärna att de tappar bollen ur sikte, säger Andrew Witty, vd på brittiska GSK, till Bloomberg.

GSK vill att myndigheten stannar i London, men har inte hela industrin med sig i frågan. Tyska Bayer passar exempelvis medan danska Novo Nordisk, enligt Bloomberg, skulle välkomnar en EMA-flytt till Köpenhamn.

George Freeman, en av premiärminister Theresa Mays närmaste medarbetare, bekräftade i oktober att Storbritannien, trots Brexit, kommer att göra en ”pitch” för att behålla EMA.

Som vi skrivit tidigare har åtminstone Italien, Spanien, Tyskland, Danmark, Sverige och Irland uttryckt intresse för ett EMA-värdskap efter Brexit.

Men enligt Bloomberg har listan på intressenter nu utökats med fyra ytterligare nationer: Finland, Frankrike, Bulgarien och Ungern.

– Finland har styrkan att ta hand om EMA:s uppgifter, sa den finländske hälsoministern Pirkko Mattila exempelvis till Yle nyligen, och nämnde Helsinki och Åbo som kandidatorter.

I Frankrike har president Francois Hollande lanserat Lyon, Strasbourg och Lille som kandidatstäder och i Tyskland har fyra städer nämnts i diskussionen: München, Bonn, Frankfurt och Saarbrücken.

Mest läst