Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Obesvarade frågor om flytt

Cecilia Widegren (M) har ställt skriftliga frågor till två statsråd mot bakgrund av att så få av e-hälsomyndighetens anställda vill flytta till Kalmar. Samtidigt kommer signaler på att fler medarbetare än vad som tidigare sagts kan få stanna i Stockholm.

Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) refererar i två skriftliga frågor till statsråd de uppgifter som vi skrev om förra veckan: Endast 5-10 medarbetare väntas följa med när e-hälsomyndigheten omlokaliseras till Kalmar.

Widegren undrar bland annat vilka konkreta åtgärder som civilminister Ardalan Shekarabi (S) avser att vidta så att omlokaliseringen av ehälsomyndigheten inte riskerar att försena riksdags- och regeringsbeslut på ehälsoområdet.

Hon har också ställt följande skriftliga fråga till sjukvårdsminister Gabriel Wikström med den retoriska rubriken ”E-hälsovision och patientsäker läkemedelshantering utan medarbetare?”:

”Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att säkra kvaliteten och inte tappa tempo med e-hälsovisionen 2025 samt genomförandet av bland annat patientsäker digitaliserad läkemedelshantering i samband med omlokalisering av E-hälsomyndigheten?”

Frågorna skulle varit besvarade av respektive statsråd senast igår.

Men enligt uppgifter på riksdagens hemsida har frågesvaren försenats och kommer nu att levereras senast den 9 november.

Enligt trovärdiga uppgifter till Svensk Farmaci finns signaler på att regeringen kan tänkas låta fler av myndighetens anställda stanna kvar i Stockholm än vad det ursprungligen var tänkt.

Enligt vår uppgiftslämnare ska det handla om att ett 50-tal medarbetare erbjuds att bli kvar i Stockholm, mot tidigare angivna 30-40.

Svensk Farmaci har dock inte fått uppgiften bekräftad med hänvisning till pågående förhandlingar.

Andra läser