Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Få farmaceuter i HSAN

Sedan 2011 har bara två apotekare och receptarier fått sina legitimationer återkallade av HSAN, och två andra fått så kallad prövotid. Men fler ärenden kan vara på väg efter en härva i Göteborgsområdet.

Svensk Farmaci har tagit del av samtliga ärenden i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd sedan 2011 som berört apotekare eller receptarier.

Totalt handlar det om fem ärenden under tidsperioden. I fyra av dem har nämnden beslutat om en påföljd.

Detta ska ses i skenet av att nämnden de senaste tre åren beslutat om påföljd i i genomsnitt 94 ärenden om året.

Ett av de fem fallen gäller en apotekare, övriga receptarier. Här är ärendena i korthet:

2013: Apotekare tilldöms prövotid mot bakgrund av bland annat drogmissbruk och tillgrepp av narkotikaklassade läkemedel på arbetsplatsen. Apotekaren begär senare själv att ansvarsnämnden ska återkalla hens legitimation.

2014: IVO anmäler en receptarie till HSAN efter att hen, enligt anmälan från apotekschef, gjort fyra till åtta felexpedieringar och nonchalerat arbetsgivarens tillrättavisning/erinran. Nämnden avslog dock IVO:s yrkande om återkallelse av legitimation alternativt prövotid i detta fall.

2014: En receptarie dömd för mord, grov stöld och narkotikabrott får sin legitimation återkallad. Se vår tidigare artikel här.

2016: En receptarie tilldöms prövotid efter att ha dömts till 80 dagsböter för dataintrång. Receptarien hade egenhändigt fört in uppgifter i apotekets datoriserade förskrivningslista om att olika läkare skrivit ut recept på läkemedel till en anhörig.

2016: En receptarie tilldöms prövotid efter stöld av en burk med ett narkotikaklassat läkemedel från sin arbetsplats.

Ytterligare HSAN-ärenden kan vara under uppsegling. IVO har nämligen nyligen granskat expedieringen av läkemedel på några apotek i Göteborgsområdet och, som Dagens Apotek tidigare skrivit, slagit fast att receptbelagda läkemedel har expedierats utan korrekta underlag av tre farmaceuter på apotek som tillhör Kronan och Apoteksgruppen.

De inblandade farmaceuterna har polisanmälts.

Deras legitimationer är under utredning av IVO, och de har därmed ännu inte varit föremål för beslut av HSAN.

Andra läser