Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Göteborg är bästa platsen för EMA”

Regeringen bör motverka snedvridning av myndighetslokalisering och verka för att EMA hamnar på den svenska västkusten efter Brexit. Det anser företrädare för VGR, Göteborgs universitet, Chalmers och andra regionala aktörer.

Sveriges största universitetssjukhus Sahlgrenska, Astra Zenecas enda kvarvarande forskningsanläggning i landet, ledande medtech-bolag, Chalmers och den nationella samordningen av kliniska studier.

Dessa förutsättningar och några ytterligare skapar i Göteborg med omnejd en ”arbetsmarknad med bred kompetens inom bioteknik och läkemedelsutveckling som saknar motsvarighet i landet”.

Det skriver företrädare för Västra Götalandsregionen, Göteborgs kommun, Göteborgs universitet, Chalmers, Business Region Göteborg och Sahlgrenska Science Park i ett debattinlägg i Göteborgsposten där man argumenterar för att EU:s läkemedelsmyndighet EMA ska lokaliseras i Göteborgsregionen efter Storbritanniens utträde ur EU.

Att välja Göteborg/Västra Götaland för en svensk kandidatur vore gynnsamt ur ett svenskt näringslivsperspektiv, menar skribenterna.

En placering i Västra Götaland skulle också ha fördelen att den inte bidrar till ”den snedvridning av myndighetslokalisering i landet som regeringen har en uttalad ambition att motverka”.

Inlägget vänder sig direkt till regeringen, som aktörerna vill bjuda in till en fortsatt diskussion i frågan.

”Vi vill vara en part i Sveriges bud och ser fram emot fortsatta konstruktiva diskussioner med regeringen om vad vi kan bidra med för att få EMA till Sverige”, avslutar skribenterna.

Mest läst