Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bara cirka fem väntas följa med myndighet till Kalmar

Bara omkring fem av E-hälsomyndighetens 150 medarbetare väntas följa med när myndigheten omlokaliseras till Kalmar.

Som vi skrivit tidigare har regeringen beslutat att omlokalisera E-hälsomyndigheten, som idag ligger i Stockholm, till Kalmar.

Sedan beskedet kom i juni har delar av E-hälsomyndighetens personal varit på besök i Kalmar. Där har regionen och dess möjligheter presenterats av företrädare för Kalmar kommun.

– Det verkar vara en trevlig stad och vi blev väl omhändertagna. Man berättade om skolor, bostäder och vilka jobb som kunde finnas för medföljande partner och familjemedlemmar, berättar Emmeli Gross, ordförande i den lokala akademikerföreningen på myndigheten, för tidningen Östra Småland.

Hennes bedömning är ändå att bara en handfull av totalt 150 anställda kommer att flytta med till Kalmar.

– Absolut inte fler än tio, snarare fem. Det handlar om att de flesta har sina liv inrättade här i Stockholm, det är inte lätt att ändra på allt.

Igår meddelades att en av dem som hoppar av är Torsten Håkansta, E-hälsomyndighetens generaldirektör.

– Nu står vi inför att flytta merparten av myndighetens verksamhet, och då känner jag att det behövs andra krafter för det. Därför har jag i samråd med Socialdepartementet kommit fram till att jag kliver av uppdraget som generaldirektör, sa han i ett pressmeddelande från myndigheten.

Nu är en utmaning för myndigheten att åtminstone få så många som möjligt att stanna på sina jobb fram tills dess att omlokaliseringen genomförs skarpt i maj 2018. Någon så kallad ”stay aboard”-bonus har dock inte erbjudits.

– Man erbjuder arbetsbefriad uppsägningstid. Anledningen till att det inte läggs in mer resurser på att få folk att stanna kvar är förmodligen att (staten) planerar fler utlokaliseringar och då vill man inte lägga ribban för högt, säger Christer Borg, SFa:s förhandlingschef, till Östra Småland.

Andra läser