Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vill få fler att rapportera

Läkemedelsverket inleder en kampanj för att få allmänheten att rapportera in misstänkta biverkningar av läkemedel.

Under fjolåret registrerade Läkemedelsverket drygt 8 000 biverkningsrapporter för humanläkemedel.

Cirka 1 800 av dessa kom från konsumenter, en ökning med hela 32 procent från 2014.

Men för att få ännu fler privatpersoner att bli medvetna om möjligheten att rapportera inleder verket nu en kampanj med animerade kortfilmer som ska spridas via sociala medier, i egna kanaler och i sjukvårdens väntrum.

– Med hjälp av filmerna vill vi visa hur man gör om man vill rapportera att man drabbats av en misstänkt biverkning. I rapporteringen från konsumenter och patienter finns ett särskilt intresse för rapporter som avser receptfria läkemedel, säger Kerstin Jansson, chef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Här är ett av Läkemedelsverkets filmklipp:

Andra läser