Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Hjärtat borde inte villkora rabatt”

Sveriges Farmaceuter har haft en dialog med Apotek Hjärtat i frågan om personalrabatt och löneutbetalningar. Företaget borde kunna erbjuda ett enklare och mindre villkorat sätt att ge de anställda personalrabatt, anser förbundet. REVIDERAD 22 SEP

Som vi skrev förra veckan är en förutsättning för att få personalrabatt som Apotek Hjärtat-anställd att du har ICA-banken som löneutbetalande bank och att du betalar med ditt ICA bankkort.

Kraven har väckt starka reaktioner hos vissa anställda som talat om att handla hos konkurrenter istället, medan andra tvärtom uttryckt förståelse för arbetsgivarens krav.

– I samband med de fackliga förhandlingarna när Apotek Hjärtat köptes av Ica informerades det att personalrabatter skulle tillämpas även framåt i tiden. Först nu har vi fått insikt i det sätt som man vill lösa det på, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

Svensk Farmaci bad SFA:s förbundsjurist att mer ingående analysera Hjärtats villkor för löneutbetalning och personalrabatter i ett juridiskt perspektiv.

– Man kan dela upp detta i två delar. Det handlar dels om förutsättningarna för att få personalrabatt på Ica, dels villkoren för att få personalrabatt på det egna apoteket, säger Viktoria Juzovitskaja, förbundsjurist.

Kravet på lönekonto i Ica-banken för att få personalrabatt på Ica:

– Personalrabatter är inget som arbetsgivaren är skyldig att erbjuda, i synnerhet inte rabatter som gäller utanför det egna apoteket. Vill företaget sätta villkor för detta så finns det inga juridiska hinder för detta även om det kanske inte ger ett så snyggt intryck, säger Viktoria Juzovitskaja.

Kravet på lönekonto i Ica-banken för att få personalrabatt på det egna apoteket:

– Samma sak gäller här, även om man kan ha synpunkter på detta i ett personalpolitiskt perspektiv, det blir ju kanske ett sämre erbjudande än vad andra aktörer erbjuder. Man kan tycka att det borde räcka med att ha ett konto i Ica-banken, och inte att lönen nödvändigtvis måste gå dit, för att man ska få rabatten, säger Viktoria Juzovitskaja.

Sveriges Farmaceuter har under gårdagen fört en dialog med Apotek Hjärtat i frågan om personalrabatt och löneutbetalningar.

Mer information om detta i en uppföljande artikel inom kort.

FOTNOT: Artikeln är uppdaterad 22/9.

Andra läser