Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Utbildaren tog nytt steg i karriären

Många känner till Anders Pesula från Läkemedelsakademin. I 16 år har han arrangerat kurser, kongresser och symposier för att vidareutbilda människor som arbetar med läkemedel. Sedan en tid tillbaka läser han till läkare på Karolinska Institutet i Solna.

– Jag kände att även jag själv behövde kompetensutveckling.

Han ser det inte som ett karriärbyte, mer som ett nytt steg eller vidareutveckling. Det började så smått i våras, men nu är det mer på heltid.

– Jag arbetar fortfarande 30 procent på Läkemedelsakademin, 12 timmar i veckan. Det fungerar ganska bra. Det är häftigt att fördjupa sig i människan och hur kroppen fungerar. I förra veckan var det hjärtat, nu läser vi om immunförsvaret.

Önskan att läsa till läkare har gradvis växt fram under de senare åren, i kombination med en önskan och känsla av att vilja arbeta mer praktiskt. En annan anledning han identifierat är att hans er att yrkeslivet kommer att bli längre än fram till 65 års ålder.

– Det är väl ganska troligt att många kommer att vilja byta yrkesbana under sin karriär. Jag tror det kommer bli allt vanligare.

Det avspeglas också av att det är flera ”lite äldre” personer på utbildningen. Dessa har KI placerat i samma grupper, vilket underlättar grupparbeten och liknande.

– Vi kanske är tio som har familj och ett annat jobb vid sidan av. Vi är i samma situation och jag tror att vi är mer fokuserade när vi väl träffas och jobbar. Vi har inga krav på studentliv, det liknar mer ett arbete.

Det ska till mycket logistik för att det ska fungera, med jobb vid sidan och tre barn därhemma.

– Och en förstående hustru, säger Anders Pesula.

Mest läst