Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmis firar 120 år i oktober

I höst fyller Farmacevtiska Studentkåren 120 år, och det firas rejält, under en hel vecka. Bland annat står föreläsningar, speed-dating med företag och professionell dansträning på agendan, som toppas med en jubileumsbal på Uppsala slott.

Jubileumsveckan inleds måndag den 17 oktober med att Inspektor emeritus, Anders Grahnén, föreläser om hur Farmis grundades och gör några viktiga nedslag i kårens historia.

– Jag kommer bland annat att berätta om den absolut viktigaste händelsen, som ingen har skrivit om, nämligen att det var väldigt nära att kåren försvann 1972.

I efterdyningarna av det nybildade apoteksmonopolet, flyttade de farmaceutiska utbildningarna från Stockholm till Uppsala. Kuratorskonventet, som är samarbetsorganet för Uppsalas tretton studentnationer, ville lägga ner Farmis och hade skrivit brev till regeringen om det. Uppsala studentkår hade ingen riktig åsikt men Farmis styrelse sa nej, enligt Anders Grahnén.

Fram till 1982 hände dock inget i ärendet.

– Då var Olof Palme på valturné i Uppsala och höll tal. När han var klar gick jag fram till honom och frågade om Farmis och nedläggningshotet. Palme tystnade, sa efter en stund att han hade ett dimmigt minne av ett sådant ärende, men sa också att lägga ner en studentkår inte fanns på hans karta, säger Anders Grahnén.

– Olof Palme lär ha sagt: ”Mångfalden av studentkårer är bra, och ju närmare en student kommer sin kår desto bättre blir demokratin.” Det var dramatiskt för oss då, men Palme räddade kåren. Nu ska de öppna Palme-arkivet och jag ska dit, kolla lite mer och undersöka hur han var involverad, säger Anders Grahnén.

Vid föreläsningen serveras också födelsedagstårta och hela 120-årsjubileumsveckan invigs.

Läs mer om jubileumsveckan här.

Mest läst