Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Brist på nya läkemedel dödar miljoner

Det blir allt svårare för sjuka människor att få tag på de läkemedel de behöver eftersom de antingen är för dyra eller helt enkelt inte finns tillgängliga. Det problemet måste lösas av världens regeringar och bör prioriteras under FN:s generalförsamling, menar Läkare Utan Gränser.

Regeringar måste skapa nya modeller för att få fram verktyg för att diagnosticera infektioner och läkemedel till rimliga priser som svarar till människors behov utanför världens höginkomstländer, anser Läkare Utan Gränser, som idag presenterar rapporten ”Lives on the Egde”.

– Regeringar ger miljarder till medicinsk forskning som kommer från skattebetalare. Det är deras skyldighet att se till att den forskningen faktiskt leder till läkemedel som gynnar folkhälsan och som människor har råd med, säger Helle Aagaard, rådgivare på Läkare Utan Gränsers Accesskampanj.

– Läkemedelsbolagen investerar bedrövligt lite i forskning kring sjukdomar som de i slutändan inte kan tjäna pengar på. Bristen på utveckling av nya antibiotika är ett sådant exempel. Det gör att vi snart saknar mediciner för att behandla läkemedelsresistenta infektioner. År 2050 kan så många som 10 miljoner människor dö årligen på grund av detta, säger Helle Aagaard, i ett pressmeddelande.

Mest läst