Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kritik mot Apotek Hjärtats krav för personalrabatt

För att anställda på Apotek Hjärtat ska få personalrabatt om 15 procent på handelsvaror och receptfritt, är kravet att de anställda öppnar ett lönekonto i ICA Banken dit lönen betalas, och att de betalar inköpet med ICA:s bankkort.

“En förutsättning för att få personalrabatt är då att du har ICA Banken som löneutbetalande bank … och … att du betalar med ditt ICA bankkort”, står det i information som Svensk Farmaci har fått ta del av.

– Personalrabatter är inget som arbetsgivaren är skyldig att erbjuda. Och så länge det inte är diskriminerande eller strider mot likabehandlingsprincipen är det svårt att göra något åt det juridiskt. Det är inte förbjudet att gynna sitt eget företag, men personalpolitiskt är det kanske inte så snyggt gjort, säger Sveriges Farmaceuters förbundsjurist Viktoria Juzovitskaja.

Anställda på Apotek Hjärtat som Svensk Farmaci har varit i kontakt med vittnar om att det på sina håll är en upprörd stämning över detta, att många är arga och pratar om att handla hos konkurrenterna istället.

– När ICA tog över Hjärtat var vi lite nervösa över vad som skulle komma att hända. Först fick vi på Hjärtat rabatt på livsmedel på ICA, och nu ska de få rabatt hos oss. Det är väl bra att vi får rabatt men det är märkligt att styra de anställda på det här viset, säger en källa till Svensk Farmaci.

Personen berättar att de flesta skaffar ett lönekonto hos ICA, men för över pengarna till sin vanliga bank när lönen kommer.

På Apotek Hjärtat tycker Camilla Ås, HR-chef, att det är tråkigt om medarbetarna uppfattar förändringen som negativ.

”Vi har övergått till att ha samma rutin för personalrabatter som gäller inom övriga ICA Gruppen. För att kunna handla med personalrabatt får man som medarbetare ett kostnadsfritt bankkort från ICA Banken och lönen sätts också in på ICA Bankens konto. Naturligtvis finns inget krav på att byta bank utan medarbetarna kan exempelvis ha månatliga överföringar till sin ordinarie bank. Vi anser att en personalrabatt om 15 procent på Apotek Hjärtat i kombination med möjlighet med upp till 10 procent rabatt på ICA är ett mycket förmånligt erbjudande till våra medarbetare. Beroende på hur mycket man handlar på Hjärtat och ICA så kan rabatterna summeras till åtskilliga tusenlappar per år”, skriver Camilla Ås, HR-chef på Apotek Hjärtat i en mejlkommentar till Svensk Farmaci.

Mest läst