Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sverige kan bli omkörda i kampen om EMA

I god ordning avvaktar Sverige med att göra en formell framställan om att få bli värdland för det europeiska läkemedelsverket, EMA. Men andra intressenter är inte lika försiktiga.

Sverige förbereder en ansökan om att få bli värdland för det europeiska läkemedelsverket EMA.

Det finns en arbetsgrupp som arbetar med frågan, men ännu är det för tidigt att göra en formell framställan, menar folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström.

I ett svar på en skriftlig fråga från Jenny Petersson (M) svarar han att Storbritannien ännu inte har lämnat in någon formell anmälan om utträde ur unionen och att konsekvenserna för en flytt av EMA till Sverige måste analyseras noga innan regeringen kan anmäla ett formellt intresse om att bli värdland.

Men risken är att Sverige kan få se sig omkörda i kampen om den prestigefyllda myndigheten.

Den danska yrkes- och tillväxtministern Troels Lund Poulsen (V) meddelade i fredags att den danska regeringen nu har bestämt sig för att försöka få myndigheten till Danmark.

Och den italienska staden Milanos nye borgmästare Giuseppe Sala var redan i förra veckan i London på ett besök för att övertyga om att både EMA och den europeiska bankmyndigheten ”European Banking Authority”, EBA, bör flytta till Milano.

Ett av hans argument är att båda myndigheterna i dag har italienare som högsta chefer. Den förre italienska riksbankschefen Andrea Enria sitter som ordförande i EBA och EMA leds av den tidigare italienska läkemedelsverkschefen Guido Rasi. På fredagen tillkännagav Milano också officiellt sin kandidatur som ny hemort för myndigheterna.

Spanien är också officiellt intresserade av de båda myndigheterna, men är lite mer modesta i sina ambitioner och har uttalat en vilja att bli nytt hemland för antingen EBA eller EMA. Medan både Irland och Tyskland båda har tillkännagivit att de är intresserade av läkemedelsmyndigheten EMA.

Sedan är naturligtvis frågan hur viktigt det är att vara först med en formell ansökan – eller sist? Är det en fördel eller en nackdel att sitta still i båten och vänta på att det är dags att tillkännage sitt intresse? Regeringens samordnare för life science-frågor, Anders Lönnberg, menar att det är svårt att sia om Sveriges chanser.

– Man kan aldrig veta i sådant här. Det handlar om så många andra frågor och förhandlingar som håller på samtidigt, säger han.

Men han framhåller att Sverige har många starka argument för sig i kampen.

– Vi är duktiga på life science, vi har ett av de mest uppskattade läkemedelsverken i EU, vi har det högst rankade medicinska universitetet av alla intresserade länder och är allmänt välfungerande på hälso- och sjukvårdsområdet och life scienceområdet, säger han.

Karolinska institutet ligger på tolfte plats bland världens medicinska universitet där de flesta universitet i toppen är amerikanska, före KI i Europa ligger bara Cambridge och University College London, båda i Storbritannien.

Den senaste tidens negativa publicitet kring KI och den så kallade Macchiarini-skandalen menar Anders Lönnberg inte kommer att påverka Sveriges chanser nämnvärt.

– På marginalen, men inte särskilt mycket i det långa loppet, tror ja, säger han.

Sverige har dock några andra nackdelar, där en är att vi redan har EU-smittskyddsmyndigheten ECDC, menar han.

– Kanske ligger vi lite längre bort, vi har inte lika mycket flyg, kanske har vi också en ansträngd bostadsmarknad och sedan har vi redan en EU-myndighet, säger Anders Lönnberg.

Andra läser