Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Låt miljonerna rulla”

"Jag vill att många fler miljoner ska rulla." Det anser Lif:s vd Anders Blanck apropå Svenska Dagbladets artiklar om överföringen av pengar från läkemedelsindustrin till vården.

Som vi skrev i våras har läkemedelsindustrins branschorgan Lif har nu öppnat en webbportal där medlemsföretagen redovisar utbetalningar till hälso- och sjukvården.

Svenska Dagbladet har nu i ett antal artiklar bland annat sammanställt data från företagens redovisningar.

Totalt sett överfördes cirka 800 miljoner kronor från industrin till sponsring, forskning och till sjukvårdspersonal, konstaterar tidningen. Den största delen, 625 miljoner kronor, gick till klinisk forskning.

Lif:s vd Anders Blanck kommenterar nu artiklarna i en krönika på föreningens sajt Life-time.

Där beskriver han ”miljonrullningen” som något positivt, och en av anledningarna till att den tidigare nedgången i antalet kliniska prövningar i landet nu brutits.

”Jag vill att många fler miljoner ska rulla, för att använda SvD:s språkbruk. Jag vill att samarbeten mellan företagen och sjukvården ska öka kraftigt under åren som kommer. För det är endast genom att alla inblandade parter arbetar tillsammans som Sverige kan bli en ännu starkare Life Science-nation, präglad av akademisk forskning och sjukvård i världsklass, och av produktion och investeringar av internationellt framgångsrika företag”, skriver Blanck.

Han pekar också på att såväl regeringen som SKL insett värdet av ett nära samarbete med industrin inom Life Science-området, och att detta också omsatts i konkreta gemensamma satsningar.

Mest läst