Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

EMA kan flytta västerut

Även Irland ger sig nu in i jakten på den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA efter Brexit. Men Sverige beskrivs som den mest seriösa kandidaten och en arbetsgrupp för att få hit myndigheten har nu satts samman.

Den irländske hälsoministern Simon Harris har bett sin stab att förbereda en kandidatur för att få EMA till Dublin, skriver brittiska Relocate Magazine.

Irland har bland annat fördelar i form av det engelska språket och en stor närvaro av forskande läkemedelsbolag, enligt den irländska regeringen.

Tidningen utnämner dock Sverige som favorit att ta hem spelet om EMA. Enligt Anders Lönnberg, regeringens Life Science-samordnare, har en arbetsgrupp som ska jobba för att EMA flyttas till Sverige nu satts samman. Läs mer om detta i artiklar här på sajten framöver.

Övriga länder som uttryckt intresse för EMA är Danmark, Spanien, Tyskland och Italien. Läs vår tidigare artikel i ämnet här.

Den japanska regeringen har kommenterat effekterna av Brexit i ett dokument som presenterades vid G20-mötet i Kina tidigare i veckan, skriver Relocate Magazine. Många japanska läkemedelsbolag har valt London som sin bas på grund av närheten till EMA, enligt dokumentet. En flytt av myndigheten kan få företagen att också flytta sina verksamheter, enligt den japanska regeringen.

Andra läser