Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

FIP lyfter kvinnors insatser i professionen

Igår invigdes FIP:s 76:e världskongress i tangons tecken. Två nyinstiftade priser gick till Portugal och Australien. Vicepresident Thony Björk deltar i år för sista gången.

Under sedvanlig pompa invigdes igår den internationella farmacifederationen FIP:s kongress i den argentinska huvudstaden Buenos Aires.

Förutom tango och skönsång bjöd invigningen på ett sedvanligt invigningstal från FIP:s spanska president Carmen Pena, som i år bland annat fokuserade på kvinnors viktiga insatser inom professionen.

Ett drygt 25-tal svenskar finns på plats på kongressen. En av den är Thony Björk, mångårig vicepresident i organisationen och ordförande för FIP:s stiftelse FIP Foundation. Enligt egen utsago deltar han nu för sista gången.

Två nya priser delades ut vid invigningen. Det ena, FIP Health Promotion Campaign Award, gick till det portugisiska professionsförbundet Ordem dos Farmacêuticos de Portugal för en stor kampanj som i engelsk översättning heter ”Läkemedelsanvändning – vi är alla ansvariga”.

Det andra nya priset, Pharmacy Practice Improvement Programme Award, gick till Pharmaceutical Society of Australia (PSA) för arbetet med att utveckla apotek till hälsocentraler I samhället. Läs mer om satsningen i Svensk Farmaci nr 5/15.

Tre andra priser delades också ut: Andre Bedat-priset gick till Ana Martinez (Puerto Rico/USA), Distinguished Science Award till Shinji Yamashita (Japan) och Joseph Oddis-priset för arbete inom FIP till Dieter Steinbach (Tyskland). Thony Björk var en av åtta personer som fick så kallade FIP Fellowships.

Följ vår rapportering från årets FIP på twitter samt i artiklar i Svensk Farmaci nr 5/16.

Andra läser