Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ingen påverkan på svenska verksamheter

Nya antibiotika kan bli mer tillgängliga globalt efter att Astra Zeneca nu säljer stora delar av sin verksamhet på antibiotikaområdet till Pfizer. Påverkan på AZ:s svenska verksamheter är obefintlig. De preparat som omfattas tillverkas inte i landet.

Igår meddelade Astra Zeneca att företaget säljer utvecklings- och kommersialiseringsrättigheterna för stora delar av bolagets antibiotika i småmolekylär form till Pfizer.

Förutom pipeline-läkemedlen ATM-AVI och CXL omfattas tre redan godkända läkemedel: Zavicefta (avibaktam/ceftazidin), Zinforo (ceftarolinfosamil) och Merrem (meropenem).

”Uppgörelsen förstärker Astra Zenecas fokus på att utveckla viktiga läkemedel inom våra tre huvudsakliga terapiområden. Samtidigt kommer värdet av den starka portföljen med etablerade antibiotika och antibiotika i sen utvecklingsfas att realiseras via Pfizers dedikerade kommersialiserings- och utvecklingskapacitet inom infektionsområdet”, skriver Astra Zeneca i sitt pressmeddelande.

Luke Miels, chef för Astra Zenecas försäljningsenhet inom antibiotika, berättar också att ”dessa viktiga mediciner (nu), tack vare Pfizers dedikerade fokus på antibiotika, kommer att nå ett större antal patienter globalt”.

Pfizer betalar i två omgångar totalt 725 miljoner dollar för verksamheten.

Jacob Lund är kommunikationsdirektör på Astra Zeneca i Sverige.

Påverkas era svenska verksamheter i någon omfattning av försäljningen?

– Nej. Möjligen har vi några personer som arbetar några procent av sin arbetstid med dessa verksamheter, men det är ytterst lite. Vi har inte någon tillverkning här av de läkemedel som omfattas, säger Jacob Lund till Svensk Farmaci.

Andra läser